Majoriteten av alla utbildningar är överflödiga



Att väst har blivit ett välfungerande samhälle är inte slumpen. Förutom den vita mannens närvaro är en hög nivå på utbildning och en på det baserad yrkesmarknad en av de tydligast och mest grundläggande hörnstenarna – vill jag påstå.
Men är kopplingen mellan en lång och avancerad utbildning och ett högavlönat jobb nödvändigtvis så uppenbar som de flesta vill tro?

Representativa personer för utbildningsväsendet målar upp bilden att den som floppar skolan även floppar arbetsmarknaden och vice varse att den som är närvarande i skolan även ökar sina odds för att få ett bra och välbetalt jobb. Och visst är väl sammanbandet so far rätt. Men att det skulle vara innehållet i utbildningen som är den uppenbara kopplingen till ett välbetalt jobb är inte lika rätt.
De allra flesta yrken idag kräver ytterst lite förkompetenser. Undantag till detta kan exempelvis vara flygpilot eller läkare; de grundläggande kraven som ställs innan man ens kan börja praktisera är fundamentala. Så förutom en del uppenbara undantag menar jag däremot att de allra flesta nyexaminerade studenterna sällan har någon direkta kopplingar till sitt nyvunna jobb och sin utbildning. De allra, allra flesta lär sig sitt yrke främst och tack vare att de är på arbetsplatsen varje dag ut och in. Allt ifrån en sluskanställning på McDonalds till en mer avancerad position som ingenjör kräver alla samma tillvägagångssätt: watch and learn, trail n error. En universitetsexamen känns aldrig så överflödig som första dagen på ens jobb - 5½ år av studie för att sedan ändå sitta som ett spån de första månaderna.

De allra flesta tillgängliga utbildningarna är helt enkelt för teoretiska och saknar det motsatta; praktik. Medan teorin ses som något för de intellektuella så ses praktiken som något av lägre rang. Att det sedan visar sig att det är just praktiken som spelar större roll än teorin är för mig bara ett indicium för hur akademikerna och dess upprätthållare gör allt för att bevara systemet som gagnar dem själva.

Vad har då utbildningssystemet för nytta? Jag påstår inte att 5½ år på KTH är bortkastad tid, jag säger däremot att programmet skulle utan problem kunna skrotas ner till bara några terminer utan att detta skulle medföra att Byggingenjörs Jocke inte skulle kunna lära sig ett nytt jobb. Utbildningssystemet har som huvudsyfte att sålla agnarna från vetet. Utbildningssystemet är snarare att ses som ett långdraget test snarare än ett långt utbildningsprogram. Oavsett om vi pratar grundskolan klass 3b eller tredje år på Luleå universitets tekniska linje så är oddsen för att man ska få någon praktiskt av sina teoretiska kunskaper i sitt framtida jobb tyvärr sorgligt låga. Allmänbildning i all ära, men är detta verkligen att rationalisera?
Vilka länder är det då som blir framgångsrika och högteknologiska succéer? Först och främst ska man ha en befolkning med högt IQ, så där faller ju hoppet till det teoretiska på en gång, sen ska man gärna ha humanitär och demokratisk stat för att folk ens ska vilja stanna kvar i landet, och om man väl lyckats ro i land dessa till synes okontrollerbara faktorer kanske vi kan börja snegla på moralen och utbildningskulturen i landet. Uppenbart är att de länder med hög utbildningsnivå även är i framkant och vice varse. Jag menar dock att en rationalisering inom utbildningsväsendet skulle ge mer effektiva år inom karriären och färre år som student. Att under fem års tid ha prov efter prov på fakta man ändå glömmer bort är slöseri med tid och resurser. Om vi vill få bekräftat en persons intelligens, eller annan för branschen nödvändig måttstock på duglighet, kan vi göra det på effektivare sätt än ett överflöd av onödig kunskap.
Jag menar på att ett lands genomsnittliga kunskapsnivå snarare har att göra med forskningen som bedrivs inom respektive område snarare än att nyexaminerade studenter tillför kunskap till sin arbetsplats.
Att löpa fem gånger i veckan i fem år är ett måste om man ska ge en bra tid på Marathon. Att studera fem dagar i veckan fem år är inte ett måste för att bli bra på sitt jobb. Halvera och effektivisera.
Konkretisera och bevisa mig gärna fel.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar