PK-samhället: Är vi mer lättkränkta idag? Svaret är nej

 Människor utvecklas otroligt långsamt för att inte säga nästan ingenting alls på många tusen år. Den biologiska / evolutionära utvecklingen är en extremt segdragen processen. Lägg därtill att mänskligheten tack vare / på grund av sina moraliska [I]laster[/I] ytterligare försvårar för evolutionen att ha sin gång kan man säga att vi är in princip samma människor nu som för 5000-10 000 år sedan och kommer med största sannolikhet även vara de samma om ytterligare 5000-10 000 år framåt i tiden. Kort och gott är det enda som utvecklas samhället runtom oss. Kunskapen vi ackumulerar är inget kopplat till människan som varelse, tyvärr. Lämna en generation att växa upp i skogen utan inflytande från resten av samhället så skulle våra rätta sidor komma fram direkt :)

Men det sagt - var det bättre förr? Är vi mer lättkränkta idag?
Nej, absolut inte. Det finns ingenting som tyder på det. Det är därtill helt irrationellt att tro att det mänskliga psyket skulle ha utvecklas till att bli mer lättpåverkat av kränkningar. Och även om en sådan mutation skulle ske skulle det med största sannolikhet ske över en sådan lång tidsspann att det inte finns något effektivt mätinstrument för att mäta och observera skillnaden.

Konstaterat: människan som varelse har inte blivit mer lättkränkt.

Nästa fråga: blir människor mer kränkta idag? Nej, med största sannolikhet inte det heller. Vi går mot en värld med färre krig och våld mätt över senaste århundradena. Man jobbar aktivt mot mobbing och kränkningar. Faktum är att det finns all anledning att anta att människor idag har aldrig upplevt så lite kränkningar i människans historia.

Konstaterat: människor blir idag högst troligen inte mer kränkta än tidigare, troligen tvärtom.

Varför råder det då en besatthet att kalla andra för kränkta om vi nu varken är mer lättkränkta eller blir mer kränkta? Svaret ligger är tredelat.

Först ut har vi media och sociala medier. Aldrig förr i mänsklighetens historia har det varit så lätt att förflytta information. Ett bra exempel är BLM. Trots att det förekommer en försumbar för att säga nästa inget systematiskt förtryck från poliser mot svarta i Sverige så fylldes gator i Sverige med demonstranter för BLM. Tacka media och sociala medier. Kort och gott - information och händelser förflyttas på millisekunder över hela världen. Allt handlar om vad som tar sig igenom nyhetsbruset, vad som är värt att skriva om. Om Kränkthet således blir ett värde att skriva om som man kan relatera till så kommer det få globalt genomslag på kort tid.

Vidare  - Trendigt, social acceptans. När det tidigare ansågs fjolligt, bögigt och mesigt att gå ut som Kränkt ses det idag (i sann vänsteranda) som ett värde att vara Kränkt. Det är inte bara socialt accepterat att vara Kränkt, det är mode. Desto mer kränkt desto mer pondus. Sorgligt men sant.

Sist ut - uppmärksamhet. Addera ihop de två ovanstående faktorerna och släng sedan in den sista kryddan i soppan: det mänskliga behovet av uppmärksamhet. Vi människor är flockdjur och gör i princip det mesta för att passa in i flocket. You name it. Folk har mördat andra människor (gått i krig) bara för att de följer flocken. Det säger det mesta om det mänskliga behovet av tillhörighet och uppmärksamhet.  Uppmärksamhet är vad som gör att vi känner oss unika och sedda. Desto mer uppmärksamhet desto mer kan vi mäta vårt värde som människor. Precis av samma anledning tar människor livet av sig på grund av bristen av uppmärksamhet tillika ensamhet. Very simple.

Mer kränkta? Nej. Mer kränkningar? Troligen inte. Men att vara kränkt är populärt. När det därtill ger uppmärksamhet bland vänner och media och sprids i vindens fart uppfattas det onekligen som att människor i väst blivit riktigt lättkränkta fjollor som gråter ut stup i kvarten.
Värt att komma ihåg att för varje bögfjolla som gråter ut på Facebook om sin kränkthet finns det 100 av oss som vill dumförklara och slå fjanten i fråga. Vi 100 har dock inte samma genomslagskraft i mediabruset varpå den patetiska gnällfisen kommer att få mer rampljus.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar