Alfa och en gentleman

 Jordan Peterson i all ära, men uppfattning av vad en Alfa är har blivit glorifierat och förväxlat med det karaktäristiska av en Gentleman, och det med fog. En gentleman är en intellektuell strävan mot Alfa - moral, hyfs, självdisciplin, kontroll, syfte, manlighet, rationalitet. Men där någonstans tar likheterna slut och det är dess skillnader som även gör dem till dess motsatser.

En gentleman förväntas leva upp till det korrekta, det "objektivt" moraliska - en rättfärdig linje med goda intentioner. Ideologin bakom en gentlemans beteende har sin grund i intellektuella slutsatser som kanske främst grundar sig i (dåtida) kristna och västerländska värderingar.
När man löper linan ut med var som karakteriserar en Alfa framträder sidor som snarare gör dessa två personlighetsdrag till varandras motsatser.

Alfa är från det djuriska sprungen, en drift, en intuition. Även om en alfa i sig inte har lägre IQ eller EQ än sin nästa så är det typiska beteendet som signifierar "alfa" inte kopplat till intellektuella handlingar; makt, kontroll, uber menschen, tävlande, konkurrerande, manlighet, styrka. Till synes likvärdigt mot en gentleman. Men någonstans där upphör dess likheter.

There is no light without the dark. Om man skulle påstå att en gentleman grundar sig i kristna värderingar så kan man säga att kristna värderingar grundar sig att motsätta sig sina djuriska drifter. Alfa är just det, en djurisk drift.
Alfa har inte bara tydliga målsättningar, denne har även en enorm drivkraft för att nå fram till sina mål. Desto större drivkraft desto flera lik att kliva över.
Det vill säga att även om en alfa och en gentleman skulle sträva efter samma målsättning inom what ever så skulle deras MO för att uppnå detta troligen skilja sig markant. Medan en gentleman å ena sidan hade kunnat accepterat ett nederlagen hade en alfa troligen troligen varit bered att offrat mycket och Många snarare än att kapitulera.

 Om man för en gentleman kan benämna målen som just det, Målet, så skulle det för en alfa snarare kunna formuleras som Drivkraften. Det senare indikerar på en ständig ström av energi, en känsla, en osläckbar törst medan det förstnämnda snarare är kontentan av en rationell handlingsplan. 

När skillnaden mellan de två blir allt mer uppenbar förstår man även att baksidorna hos en Alfa, de potentiellt negativa aspekterna, troligen är lika många som de positiva. När en upphöjer sin egen moral och verklighet över alla andras så kan det mesta rättfärdigas. Inte att likställa med en psykopat som kort och gott saknar förmågan till empati och sympati.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar