Variationen av människor föder framgång. Oviljan inför att rätta sig efter andras egenskaper är en drift och inte ett personligt påhopp.

 Som omnämnt tidigare kan människors beteende / egenskaper kategoriseras och dissekeras. Även om konstellationerna kan bli många blir de likväl inte oändliga och människor blir därmed även förutsägbara i stora drag.

 Människans fysik och psyke lyder under samma fysikaliska lagar som allt annat i universum - lagen om strävan efter balans. Oavsett om det rör sig om varmt eller kallt, höger eller lågt, svag eller stark så kan finns det två antaganden man kan göra som (hittills) alltid stämmer in under alla omständigheter inom alla inom rakt igenom kosmos: 1. allting strävar efter balans 2. det ena kan inte verka utan det andra och därför kan det inte inte tilldelas högre värde än det andra - de båda fyller syften. 

Precis som variationen i människors fysiska förutsättningar (bygga muskler, tanig, lång, kort, snabb, långsam) bidrar till variation och därmed ett syfte så har våra psykologiska egenskaper även dem en fördelad spridning med ett syfte.
Spridning / fördelningen av våra olika variationer är tvärtemot vad vi blivit lärda i väst inte fördelat 50/50 - förutom (ironiskt nog) vid könsfördelningen. D.v.s. vår DNA är programmerade att säkerställa att cirka 50% av alla födslar blir kvinnor respektive män.
Spridningen / fördelningen / sannolikheten för övriga egenskaper följer alla ett syfte, en algoritm, ett förutbestämt mönster. Mönstret har ett syfte. Mönstret går att motarbeta. Mönstret går att följa. Det ena är inte rätt, det andra är inte fel. Det bara är. Att simma emot strömmen kommer kräva energi och öka risken för negativ belastning. Att följa strömmen kommer ge en lättare resa och öka chansen till positiv energi.

En liten grupp människor kommer vilja ha mycket makt. En större men likväl en liten grupp människor kommer också vilja ha makt, men inte oändligt mycket. En stor grupp människor kommer inte sträva efter makt men kan använda den om de får den och förstår därmed dess syfte och funktion. En mindre grupp människor kommer undvika makt men accepterar den. En ännu mindre grupp människor kommer sky makt och motsätta sig dem som nyttjar makt. Fördelningen mellan dessa kan te sig som 1-10-78-10-1. Fördelningen möjliggör för en liten grupp människor att styra över en stor grupp människor. Utan fördelningen hade människor irrat runt som får i skogen. Fördelningen säkerställer även att det finns en motpol till att makt missbrukas. Att det finns en grupp som alltid kommer att sträva efter att rådande maktbalans ska upplösas. Att diktatorer som bara vill ha makt för maktens skull, på andra människors bekostnad, alltid kommer riskera att bli avsatta. Utan denna motpol hade människan tagit död på sig själv per omgående. Någon balans kommer med största sannolikhet aldrig att uppnås av flera orsaker, det är inte det relevanta. Det relevanta är att det ena kan inte råda utan det andra och inget av dem ska därmed värdesättas högre än det andra. Bådas syften ska respekteras för vad de är.

Ovanstående exempel på fördelning av psykologiska skillnader, olika "egenskaper". Samma princip, lagen om fördelning och strävan efter balans, går att tillämpa på (högst troligen) alla egenskaper. Argsint, snäll, snål, givmild, överseende, sträng. You name it. Egenskaperna är till för att fylla funktioner i människan som individ och gruppsammanhang, för att säkerställa vår överlevnad, för synkronisera med jorden. Vi vill gärna sätta värdeladdningar på de olika egenskaperna och döma ut dem vi ogillar, främst dem vi kopplar till negativitet så som Aggressivitet, Ilska, Våld med mera mera. Egenskaper vi försöker få bort i samhället, "noll visioner". Så kommer givetvis aldrig att ske, det är programmerat i vårt DNA. Det fyller ett syfte, vare sig man tycker om det eller inte. Hade det bland en grupp människor aldrig förekommit en variation som tillät för vissa människor att blir (mer) offensiva i sitt sätt att vara hade nämnd grupp med största sannolikhet blivit uppäten av andra djur eller mördad av andra rivaliserande grupperingar. Och så vidare och så vidare.

Jag tror lärdom är att acceptera är dessa egenskaper följer med i vår programmering, det har alltid varit så och kommer alltid att förbli så. Hur man ska förhålla sig till detta, vad som ska accepteras och inte, det är för stora frågor för att summera i ett inlägg. Men med acceptansen inför denna sanningen följer även sanningen om att "påhopp" mellan människor baserat på deras egenskaper är, oavsett vad man tycker om det, en naturlig process i strävan efter balans. Människor, framförallt dem i ytterkanterna, kommer alltid sträva efter att dra människor i sin riktning. Lata människor kommer lobba för kommunistiska samhällen där allting bara ska landa i knät på en medan mer aktiva människor av förklarliga skäl kommer att piska folk att jobba hårdare och kräva lägre skatter - ett exempel på egenskaper personifierade. Ska man förstå vad en människa säger behöver man se bortom det som sägs och förstå vad det är för egenskaper människan i frågan har.

Det kan upplevas kränkande när offensiva människor jagar defensiva dito, men man måste förstå bortom det som sägs, att det är två motpoler som möter varandra, där syftet är att nå en balans.
Sen kan vi givetvis filosofera vidare och vidga våra vyer där vi försöker att förstå oss på oss våra egenskaper för att i förlängningen inte behöva vara slavar under dem. Dock är det ingen ide att börja springa innan man kan gå.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar