Passa Ciggen då!

Tänkte ge en liten teori på rökning :) De faktorer som det främst handlar om när vi talar om varför man röker är 1: behovet av att synas 2: bristen av långsiktigt tänkaden och bristen av förmåga för medkänsla/sympati/empati. Först måste vi ju skilja på att börja röka och rökare. Rökare är ju som kännt beroende av nikotin, men alla har ju börjat nånstans, å då va d inte beroende.

1. Det är en status grej att röka. Status är något så viktigt i den åldern då många brukar börja röka, runt 14 plus minus. Det är ju oftast i dom åren behovet av uppmärksamhet och en egen identitet är som viktigast. Varför det är så "häftigt" med att just röka går nog att spekulera många timmar och svaret kommer nog va väldigt komplext. En teori, som jag tror det ligger lite i, handlar om kontrollen och mystiken i elden. Elden är som tidigare kännt anledning att vi klarade av att överleva från alla hemska djur på "grottmänniskotiden". Nu är det ju förvisso rök vi andas in och ut, men det är egentligen det samma. En annan teori handlar om sug reflexen. Som barn suger man på mammans bröst och får mat --> Trygghet. Det är ju därför barn har napp, för att få denna trygghet. På samma sätt kan man känna trygghet i cigarettens form då man måste föra in den i munnen och suga på den.

2. Även fast människan är en väl utvecklad varelse med insikt om framtiden och kan således fatta beslut med orsak och vetskapen om dess konsekvenser, så har vi även våra brister. En av dessa är just hurvida vi kan förutse långsiktiga konsekvenser av våra handlingar. Har vi en gång ramlat ner för en stege går vi ogärna upp igen, då vi vet att det gjort ont. Men har vi aldrig haft lungcancer är det svårt att föreställa sig hur "ont" det gör. Det borde ju egentligen räcka med att se hur andra med cancer har det och vetskapen om hur pass stor risken är att få det om man röker, men våran sympati för andra människor är inte heller den 100%ig, således kan inte alla riktigt förstå den fysiska och psykiska smärtan av t.ex. lugncancer, även fast de sätt någon som har det. Här finns det ett område man kan spela och utnyttja bättre om man vill få folk att inte börja röka. Det kallas skrämslepropaganda som i vissa fall kan tangera och liknas med hjärntvättning i mildare grad. Att komma med siffror och fakta om hur många som dött i lungcancer kommer inte få en tuff 15 årig moppesnorunge med moppemustash att avstå att röka, men om du matar honom med läskiga bilder och hemsk musik i bakgrunden ( ) så kommer han nog inte vilja ta den där ciggen iaf. Lite extremt kanske, men ni förstår nog skillnaden på att skrämmas med siffror och att skrämmas där det känns.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar