Kvinnor bidrar i lika stor grad som män till utseendefixering

Om man frågar en feminist vad som är besvärande med reklam där kvinnor klär sig i underkläder så får man martyrsvaret "du vet inte hur det känns ur vår synvinkel" blahä blahä blahä. Och visst ligger det sanning i det, men när man sedan vänder på frågan och undrar hur feminister kan vara så säkra på att reklam med lättklädda killar inte känns jobbigt för oss män så tycks det subjektiva tyckandet hos feminister övergå till en objektivt dito.

Men var kommer då denna utseendefixering ifrån? Den som säger att kvinnor ska vara ohälsosamt smala, sminkade topp till då, kalhyggerakade m.m. För dem som levt i Sverige vet (läs: blivit indoktrinerad) att det är vi män, den globalomfattande konspirationen om patriarkatet, som skapat denna hetsande utseendefixering. Och visst är det faktiskt så att det finns väldigt många killar som tycker det är sexig med kvinnor som har silikontuttar, tight stjärt och inget gäddhäng under triceps. Men sen så råkar jag även vet att det finns lika många killar och män som absolut inte gillar det utseende, snarare tvärtom.

Om vi nu inte kan fastslå att alla killar gillar den "ohälsosamma" utseendefixering som feministerna stör sig på, hur kan man då gå steget vidare att fastslå varifrån utseendefixeringen kommer ifrån? När jag talat med feminister är det nämligen vi män, patriarkatet, som är hindret för kvinnors framfart, välmående och karriär. Alla hänvisningar till kvinnors status jämförs enbart med männens dito.

Vad eller vilka är det då som motarbetare kvinnorna? Kan det vara så att en stor mängd kvinnor som följer dessa ohälsosamma utseendefixeringar (jag antar att det är en stor skara, det är iaf så det låter när FI gråter ut. Jag kan dock med handen på hjärtat säga att jag ser fler kvinnor som inte följer dessa ohälsosamma normer än vad jag säger kvinnor som följer dem, nåväl) gör det för att de själva tycker det är snyggt? Är det helt orimligt att anta att om X antal män tycker det är snyggt med stora tuttar, sträck-snippa och smal midja att det även finns Y antal kvinnor som tycker samma sak? Och utav vilken anledning skulle denna skara Y-kvinnor vara hjärntvättade av patriarkatet, varför skulle inte även de likt X-männen bara helt enkelt tycka om just det utseendet?

Utan att spekulera noggrannare om vilket kön som bidrar mest till utseendefixeringar så måste vi redan här påpeka att det är många, många fler faktorer än X-männens och Y-kvinnornas önsketänkande om kvinnors utseenden som skapar utseendefixering. Vad sägs som om media och kapitalismen?
Media - allt annat än mansstyrt. Och inte vilken media som helst; läs DN, läs därefter Se o Hör, berätta därefter vilken av tidningarna som skapar mest utseendehets - berätta därefter vilket kön som köpet Se o Hör. Om kvinnor köper en tidning som bidrar till att hets utseendefixeringen i samhället, hur kan det då vara patriarkatets fel? Sluta köp tidningsjäveln.
Kapitalismen - kapitalismen finns och bibehålls tack vare alla oss som konsumerar, spekulerar, sälj och köper. Mig veterligen är kvinnor inte erkända för sin fakiriska livsstil.

Utseendefixering finns överallt, alltid funnits och kommer alltid att finnas. Många faktorer ligger bakom det, pengar, män, kvinnor är väl en bra summering. Finns det fog att prata om ett konspiratoriskt patriarkat som har sjuka ideal? Visst, men räkna inte med att tas på allvar i en diskussion.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar