Egenskaperna vi söker men inte får fråga efter

" Länge levde de lyckliga i alla sina dagar."
En slogan sakta utdöende. Snart framstår historien om Tomten mer trovärdig.

Det vacklas och det velas, precis som det alltid gjort för människan och hennes psyke. Ska det vara åt vänster eller åt höger. Varmt eller kallt, Upp eller ner. Aldrig tycks vi landa i någon enighet; Tvångsgifte eller frivilligt? Hade det varit så uppenbart lätt som ordet antyder, 'frivilligt', hade vi inte behövt tacklas med termer som "incels", "ensamma äldre" med mera. Inte heller hade 50% av alla giftermål slutat i skilsmässor. 

Relationer finns i olika, men inte oändligt många, konstellationer. Biologiska relationer till sin Familj så som mor och far men även barn. Relationer grundat på kärlek så som sin Maka / Make eller en nära vän. Vissa relationer grundat på tillhörig så som religion, sport och kultur. Vissa relationer mellan Man och Djur.

En relation har en grund, en förutsättning för dess uppkomst. En relations fortlevnad däremot är mer komplex och behöver inte nödvändigtvis vara densamma som dess uppkomst. Bara för att relationen Far/Son, Mor/Dotter grundar sig i det biologiska betyder det inte att detta 'bandet' räcker för att hålla relationen vid liv livet ut. En relation sprungen från gemensamma intresse / ideologi / tillhörighet tenderar att brista när denne gemensamma nämnare förändras mer åren, något som brukar vara oundvikligt. 


Samlevnadsrelationer, Make och Maka. Vi har en syn i västvärlden att de skall grundas i kärlek. Varför? Jo därför. Ungefär så brukar svaret vara. Vi har även en naiv syn att denna kärlek ska "lösa alla problem" och bevara relationen intakt år ut och in. Men icke sa nicke.

Förälskelse inte att förväxla med Kärlek. Förälskelse är det där magpirret, en ändlös ström av hormoner, rosa moln, kåthet, you name it. Förälskelse är primitivt, en enormt stark känsla. Och precis som alla andra känslor har den en början, en kulminering och ett slut - en fas som sällan varar särskilt länge. Inte heller innehåller dessa känslor några spår av Logik. D.v.s. efter känslorna svalnat är vi lämnade inför ett helt annat öde än det vi ingick med i början av relationen.

Förälskelsen är i traditionellt västerländskt i regel grunden till en relation. Eller det är i alla fall den normativa uppfattning. Visst finns det även relation som växer fram från t.ex. en långvarig vänskap.
Oavsett om det är old school raggning IRL som utspelar sig på stan, ute på en bar, kanske i träningslokalen eller om det är på ett (om än mer) ytligt forum på internet så är skådespelet ungefär detsamma. Likt påfåglar visar vi upp alla våra färgsprakande fjädrar. Desto större och färggladare desto mer tilltalande (inbillar vi oss). Påfågelns personlighet, hans morgonhumör, hans kriminella förflutna och oförmåga till att lära sig köra bil förtäljs inte bland färgspektrumet i hans fjädrar.

Spelet mellan man och kvinna är detsamma nu som det alltid varit och kommer så alltid förbli vi tillhör den mänskliga rasen. Kvinnor vill maximera och visa upp det de vet män vill ha; sexighet, skönhet, ungdomlighet, att vara till lags medan männen vill flexa med sina tillgångar, helst muskler och dominans men i brist på detta så kapital och prylar. Kanske borde jag mer korrekt skriva om feminint och maskulint. Ja, det är mer korrekt snarare än kvinnor och män.
Spelet anspelar på våra primitivare drifter som sätter fart på hormonerna snarare än vårt rationella tänkande. Match makingen underbyggs på ytliga och i vardagen helt irrelevanta faktorer. Rent evolutionärt finns det garanterat  fullt logiska förklaringar till spelet. När vi en gång sprang runt på savannen var det viktigast som fanns för en kvinna en man som var stark, snabb och dominant. Idag kommer man i regel inte långt på muskler. Och så vidare. Det är alltså inte helt korrekt av mig att säga att dessa drifter, ytliga egenskaper vi söker hos en parter, är ologiska. Tvärtom. Ingenting lämnas åt slumpen. Jag säger däremot att de idag, i väst, i Sverige, är nästintill helt irrelevant och därmed ologiska i sökandet efter en stabil relation (om det nu är vad man söker). På en annan plats på jorden vid att annat tillfälle gäller andra spelregler (om än byggt på samma basis).

Efter förälskelsen har lagt sig börjar relationen på riktigt. Snygga tuttar, stora muskler, glada leende, häftiga historier om resor i Asien - inget, absolut inget av detta kommer att lyfta vardagsrelationen. Relationens fortsatta överlevnad kommer vara avvägt på faktorer som troligen aldrig ens vädrats under samtal på de första daterna. Absolut aldrig under några omständigheter på den första daten / på ens profilsida på så kallade sociala medier. Varför? Vad är logiken? (Ja, jag vet logiken, det är evolutionen).

När du köper en bil kollar du då på hur den ser ut och skiter i utrustningen och motorn? Okej det var ett dåligt exempel.
När du köper ett paket köttfärs - kollar du då på emballaget eller läser ursprungsland och bäst-före-datum?
När du köper vikter till ditt gym - kollar du designen eller hur mycket de väger?
Desto mer intellektuellt utvecklad en är kommer även en att kolla på funktion och kvalité före designen (där designen inte är det elementära).

I samma spår kommer även match making i högre ålder att gå mer åt det hållet, där funktion och kvalité efterfrågas i större utsträckning än bara utseende. I högre ålder har man mer visdom, erfarenhet och tålamod samtidigt som hormonerna och naiviteten minskar. Man vet att även om det är roligt att ha ett pirr i magen så kommer det om ett år vara helt irrelevant när man står och tjafsar om vilken metod man ska uppfostra barnen med.

Egenskaperna vi egentligen söker hos vår motpart är per kutym fult att efterfråga. Hur är du i sängen? Kommer du alltid kräva ha sista ordet? Kan du tänka dig avvara din karriär för att hämta barnen på dagis varje dag? Skriker du som en idiot när man argumenterar? Är du helt bränd i huvudet eller någotsånär funktionsduglig?

Å andra sidan - hur vet man vad man söker förrän man har testat sig fram. Kanske är processen en oundviklig funktion där vi förutsätts misslyckas med flertalet relation för att i slutändan hitta en mer selektiv och därmed kvalitativ? Jag vet inte. Jag bara konstatera att showen vi visar upp och frågorna som ställs på första dejterna är för relationen helt irrelevant och kommer om något enbart vara missvisande. I jakten på en sund och bra relation bör man undvika hollywood-romansen och istället sträva efter ett tvångsgifte. Istället för att hålla på med massa shower och skarvade versioner om sitt bästa jag bör man istället prata fakta, hårdvaluta som berör framtiden och en eventuell relation. Visst, det kanske inte är så romantiskt i stunden. Men bara för att man är lite mer platonisk i början betyder inte det att man senare i en (mer stabil) relation kan ta in romans och kanske även lite magpirr.

Som alltid tror jag inte svaret ligger vare sig till vänster eller höger. Jag tror varken den romantiska och "frivilliga" hollywood-kärleken eller det mer hårdföra tvångsgiftet har säkert höga odds till en kvalitativa framtid. Någonting däremellan tror jag ökar på statistiken. Lite mer kalkylerande och planerande i början för att låta romansen komma in i ett senare skede. Men vem vet - man kan ju ha tur också. Både hollywood-glamor och en kvalitativ relation.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar