Samhället som stor är helt identiskt med människan som litet

 Det kan många gånger verkar omvälvande att förstå sig på omvärlden, Världen. Politiska beslut, lagar och regler, krig mellan nationer, religiösa "sekter". Händelser och beslut som är av en magnitud så långt bort att det tycks vara enklare landa på månen.

I vår oförmåga att förstå oss på vad som sker bortom vår egen kolonilott med ekologiskt odlade morötter omringat av ett tydligt avgränsande grönt staket kring vår fastighetsgräns förringar vi saker och ting istället för att vara i första hand vara ödmjuka och tysta. Presidenter av stora nationer med kapital, bolag och makt bortom våra vildaste drömmare ikläs de allra enklaste av epiteten, "idiot" och "dum i huvudet", samtidigt som vi själva krigar med att amortera av våra bostadslån och lösa tisdagens sudoku. Den utan synd....

Händelserna i världen är dock inte mer komplexa än människan och hennes psyke. Precis som den döda paddan på biologilektionen går det tämligen snabbt att dissekera och analysera. Allt vi behöver är att ta ett djupt andetag, koppla bort våra känslor och tyckande och reflektera över hur vi själva fungerar.

Världen består inte av ologiska händelser, onormala företeelser eller ens konstiga handlingar. Ty allt som sker på det största av macronivå är sprunget av det enklast av micronivån. Inget bolag, inget land, ingen rörelse kan göra något annat än att följa exakt samma regelverk som var och en av oss är byggda på. Ingen människa , hur populär och makthavande de än må vara, kan tänka en tanke som inte redan blivit tänkt.

Det kan tyckas vara något klyschigt att förtydliga detta samband. Men när världen verkar stor, skrämmande och irrationell så ska man komma ihåg att den enbart är summan av människor och deras tankar, samma typer av tankar och känslor som var och en av oss huserar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar