Män i medelålders kris är mycket coolare än kärringar som har sin peak bakom sig

När en lögn upprepats tillräckligt många gånger blir det ett faktum. Viskningsleken kommer inte försvinna bara för att var man har en uppslagsverk i fickan. Tvärtom, företeelsen att snacka skit och gå på magkänslan för källkritik kommer bestå tills dess mänskligheten dör ut.


Ett floskel som övergått till en ”allmänt vedertagen sanning” är häcklingen av medelåldersmän och deras  sen uppkomna hobbies. Landsvägcykling, motorcykelåkande, cabrioletbilar, motorbåtar, läderjacka med flera kostnadsdrivande aktiviter och attribut, gärna med inslag av adrenalin och attityd. Eftersom vi lärt oss associera coolhet med ungdomen så blir det därför öppet mål när gamla gubbar köper en Ferrari. 

Gamla gubbar ska inte köra sportbilar. De ska köra en v70 diesel, precis som de gjort de senaste 30 åren. Läderklädda stolar, stora högtalarpaketet och en turboladdad v8:a är inget som ska intressera någon över 50 bast. Och om det mot förmodan väcker en livsgnista hos en 55 åring så borde denne givetvis kväva sin infantila låga.

Föreställning att män skulle tappat intresset för coola, snabba, snygga och dyra prylar bygger på kärringskvaller och en nedvärderande syn på män. Som den halta antilopen försöker samhället förminska mäns inflytande och underminera manliga attribut genom att förlöjliga dem. Omständigheterna är i vanlig tvärtom. Män har inte tappat livsgnista bara för att de passerat 50. Tvärtom ligger män kring kvar i zonen av deras peak-ålder och intresse för äventyrliga utflykter och najsiga prylar är kvar på topp. Skillnaden är att män i denna ålder inte bara har stora och eller utflyttade barn, men de har framförallt kapital för att kunna köpa alla prylar de velat.

Vi ska emellertid inte stanna här, inom the comfort zone. Vi ska även tala öppet och ärligt i vad som är som en kniv i ryggen på många kvinnor; äldre mäns intresse för ”yngre tjejer”. Att kvinnor peakar runt 20-25 års ålder är ingen evolutionär nyhet. De sexuellt tilltalande attributen börjar avta kring 25-30 och eller efter första graviditeten. Att prata om mognad med åldern, som om det vore ett sexuellt attribut, är ett patetiskt sätt att kringgå ämnet. Sen finns de män som sjunker ännu lägre i sin retorik i att förneka kvinnors sex appeal genom att säga att de helt enkelt inte ens finner tjejer i den åldern snygga för att de är ”barn”. Ja vad ska man säga…. Att informationssamhället mental kastrerar män är konstaterat. Men man behöver för den sakens skull inte skryta med sin o-maskulinitet. 

Floskler att det är unket att män i 50 års åldern och uppåt ”helt plötsligt” börjar finna intresse för yngre tjejer är genomgående lögn. Undantaget ungdomsåren så har män alltid upplevt kvinnor i spannet 20-25 vara de snyggaste brudarna. Två faktorer gör att detta kanske kan upplevas mer påtagligt i medelåldern: (1) ens egen fru är i medelåldern och hennes kropp har gett upp hoppet på det jordiska livet samt (2) barnen hemma har flyttat hemifrån och det finns därmed tid och utrymme att återuppta tidigare ignorerade intressen, samma lika som ovan d.v.s.


För  män kanske detta kommer som en chock. Att ”medelålderskrisen” för män inte är någon kris. Tvärtom är det ett hälsosamt tecken på att du fortfarande är en man, tillverkar testosteron och du inte har några planer på att gå i graven närmst åren. Du har en livsgnista trots ett långt och slitsamt liv. Grattis!

För kvinnor emellertid är detta ingen chock. Kvinnor vet om denna sanningen då det är dem som varit med och tagit fram lögnen. Det är nämligen dem som drabbas av denna ”medelålderskris”, på flera plan. Ingen av de återupptagna intressena är till gagn för en medelålderskvinna. Prylar, dyra sådana, adrenalin, teknik, läderjackor - fan ska en gammal kärring med det till? Hon har redan checkat ut totalt i såväl kropp som sinne. För henne väntar det stillsamma livet där ingen rörelse får gå snabbare än att det kan uppfattas av en döv/blind. Men inte att förglömma - mannens frånvarande blickar. Där mannen tidigare accepterat sitt öde och gjort sin plikt är nu de åtstramande tyglarna lösare. För varje medelålderskvinna är det sedan 1-2 decennium tillbaka en tyst sanning att varje ung kvinna är ett potentiellt hot. Eftersom hon omöjligen kan bekämpa sina systrar, om än de upplevs som de elaka styvsystrarna från askungen, så gör hon vad hon kan bäst efter åratal av övning: snackar skit och sprider floskel. Att förlöjliga män vars blickar stillsamt vilar på 24 åringars ännu ej gravitationstyngda bröst är det ända hon kan ta till i kampen om uppmärksamheten. 


Nog om detta. Nu fokuserar vi på motparten, dem som är med och upprätthåller denna förvridna bild på män i medelålderskris. 

Kvinnor genomgår även dessa en medelålderskris. Men precis som att de peakar tidigare så kommer även deras medelålderskris tidigare. Trist nog för kvinnor så består även deras kris långt längre innan den övergår i en acceptans där det gråa håret tillslut tillåts blomma ut. 

Krisen uppstår redan kring 35-40 års ålder när hon inser att hennes främst värdeattribut på köttmarknaden har passerat bäst-före-datumet. Hennes tillgångar har blivit avskrivna och kan nu endast döljas tack vare kläder som skriker om falsk marknadsföring. Hade det inte varit för en upplyftande eller uppsvällande BH hade hennes barm nu börjat peka mer söder än öst. Hennes rumpa, en gång fyllig och greppvänlig, är nu mer att likna med häftmassa, fylld av celluliter likt månadens meteorit-bombarderade yta. Rynkor och djupa säckar under ögonen som trots ett liv i välfärd mer är att likna vid ett liv i en evigt blåsande sandstorm.

Kvinnor bemöter denna kris på det ända sättet hon kan; kläder, assessorer, smink och slutligen även botox och operationer. Ska hon ha en minst möjliga chans att få blickar som tidigare kom i överflöd kan hon inte längre förlita sig på det hon tidigare utan ansträngning blev given. Även om ansträngningarna nu inte är särskilt fysiskt jobbiga så är de likväl tids- och likviditetskrävande. Och bättre blir det inte. För var år höjs insatserna för att på sin höjd uppnå 90% av det man uppnådde året innan. 


Med handen på hjärtat kan man endast tycka synd om kvinnor som insett hur evolutionen lagt schackbrädet. Den som spar han har så att säga - fast det är inte ett aktivt val, det bara är så. Jag tycker inte man ska göra sig lustig över kvinnor inför denna sanning, tvärtom. Det är bra att de erkänner saker och ting för dess sanna natur. Det man däremot skall göra är att inte acceptera en omvänd process där kvinnor försöker förlöjliga män för att de fortfarande vill vara män. Och om så sker så skall man svara med samma mynt - hårt och kraftigt. För den som anser sig vara stor nog att sätta sig över andra, förlöjliga och förminska, ska alltid vara beredd att själv bli nedtryckt i skorna. Glöm inte bort att det finns bara en sak i världen som kvinnor är meriterat bättre på än män - hästdressyr. Grattis 







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar