Varför tillåts Lucia inte längre vara vacker?

 Varför tillåts inte Lucia längre vara vacker? Varför ska en kvinnas skönhet likställas med något förkastligt som ska censureras? Varför fortsätter vissa kvinnor att montera upp glastak för kvinnor med andra ideal än de själva?

 

Lucia, en riktigt het lussekatt. Vad som har kommit att bli än viktigare än luciatåget i sig är att diskutera alla tänkbara politiska infallsvinklar kring det. Vilken hårfärg ska hon ha? Vilken hårfärg hade hon ursprungligen? Hur lång tid tar det innan en tradition får anses vara svensk fastän den egentligen härstammar utomlands? Ska lucia verkligen vara en kvinna? Och nu senast - ska lucia tillåtas vara vacker?

 

I Vimmerby gymnasium kan vi läsa om hur man återigen hittat nya anfallsvinklar på ett till synes oskyldigt ljus i vintermörkret. Vi får lära oss att framröstningen av lucia sker på oacceptabla grunder; utseendet. Vi får lära oss att hela samhället, ja världen, är utseendefixerad. Som om en hemsk konspiration avslöjats.

Lika givet att det finns kvinnor som tycker om att få se vackra ut så finns där en grupp kvinnor som ska moralisera över dem, lära dem skilja rätt från fel. Men när männen utan underhudsfett och uppsvällda muskler sedan står och spänner sig i body building tävlingar, där utseendefixeringen innefattar en livsstil som får lucia att blekna, hörs inte många protester. Varför är det alltid så att kvinnor ska framstå som slavar och offer under sina begär men när mannen lyder under detsamma så framstår de resoluta och manliga?

 

Jag kan inte låta bli att dra paralleller utifrån ens andra genetiska förutsättningar i livet. Vissa föds med en fördelaktig muskulatur och syreupptagningsförmåga för att bli atleter. Andra begåvas med ett högre IQ vilket statistiskt sett banar vägen för bättre utbildning och jobb. En del förunnas med en vacker röst.

Dessa exempel ses som fina egenskaper, något att framhäva och vara stolt över. Sällan hör man någon hävda det vara orättvist att det är tack vare sin längd de flesta basketspelare ens kunnat bli elit spelar eller det omoraliska i att Adele har en framgångsrik karriär tack vare hennes röst.

 

Så varför detta förakt emot utseende? Varför ska ett attribut som är lika naturligt som livet självt framställas som något primitivt och oönskat när det kommer till kvinnor? Det kan inte komma som någon överraskning att ens skönhet och utseende är högt prioriterat för de allra flesta av oss, vilket fall fram tills dess att vi gifter oss.

Vi klipper våra frisyrer, reflektera över vad vi äter, varierar vår klädsel, piffar upp oss inför utekvällar på stan. Kring detta skiljer sig inget åt mellan könen. Men medan (vissa) män därifrån lägger lite extra krut på att träna och framhäva musklerna så väljer (en del) kvinnor att sminka sig och färga håret.

Det hävdas kräkframkallande mycket att kvinnor är slavar under en utseendehets, att de lägger ner så mycket mer tid på sina utseenden än män, att de är offer och slavar inför önskan att se bra ut. Men jag känner många män. Jag vet hur många timmar de ägnar i träningslokalerna. Varför ska kvinnors 15 minuter framför spegeln förminskas till ”utseendehets” medan killarnas flexande och trixande med vikterna framför en än större spegel bara vara ”macho och coolt”?

 

Det är beklagligt att många, framförallt kvinnor, fortfarande har en sådan nedsättande syn på andra kvinnor. De fortsätter att tala över huvud på oss andra och berättar för oss vilka attribut och egenskaper vi ska få framhäva. De berättar för oss att vi är offer under krav som någon annan påfört oss. Som ett oönskat förmynderi.

 

Låt de kvinnor som vill ställa upp på i framröstning av en vacker lucia göra det. ’Påfundet’ att profitera på sitt utseende är inget nytt, tvärtom en miljardindustri och en företeelse som funnits sedan mänsklighetens begynnelse. De som inte vill ställa upp i omröstningen av Lucia behöver inte göra det. Det är inte heller någon som tvingar alla Lucia-aspiranter att ställa upp på 100 meter häcklöpning.
Precis som arkitektur, målningar och naturen kan vara vacker kan även en kvinna vara det, det är inget man ska behöva skämmas för.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar