Människa eller best

Att få kalla sig själva människa används antingen allt för lätt eller så är det så att människa inte är något speciellt och vi borde komma upp med något nytt för dem som vill särskilja sig till det bättre från resterande "människor".

Det som skiljer människa från människa är hurvida en kan utveckla sitt sinne, psyke, själ och särskilja det från sina drifter synder och luster.

Våra grundläggande drivande drifter: Mat och Sex. Vad som gör dem till drivande är för att de har starkt inslag av det psykiska. T.ex. vi kan missbruka sex och mat, medan "boende" eller "andas" är fysiska behov.
Därefter kommer de 7 dödsyderna: Högmod (hybris), Lättja (likgiltig), Ilska, Girighet (saker, pengar), Avund, Frosseri (mat igen), Vällust(sex igen). Varför jag valde just 7 dödssynderna är för att de redan är bra sammanfattade.
Ytterligare en synd, som innefattar mycket, är beroende, t.ex. droger, cigratter, gambling m.m. Beroende är en trendsynd, så bättre att säga Beroende än cigratter. På 1800 var det kanske opium som gällde men idag alkholo osv.

För att uppnå ett högre sinnestillstånd måste man vara fri från såväl gifter i kroppen från såväl sina egna lustar, som kan vara starkare än "Beroenden". Folk förundras över muslimers fasta, men faktum är att det inte är många som skulle kunna klara av att koppla bort alla dessa synder ovan i en hel månad.

Varför göra det då, varför fasta? Många har missat poängen med fastna, även muslimer (många troende får för sig att bara för de utövar en religion de blivit inlärda så tror de att de kan den bättre än andra, även fast de aldrig begrundat orsakerna bakom saker och ting utan läser bara innan och utan). Många har fått för sig att tyngden ligger på att avstå maten, men maten är bara 1/20 av allting (en minst lika viktig andel som resten, men ändå bara en liten andel). Resten av fastan handlar lika mycket om ovanstående lustar och beroenden. Det handlar om att bevisa sig inför gud att vi är mer än bara en kropp med lustar. Att vi är så mycket större än djur med primitiva drifter. Gud gav oss gåvan till livet, men han gav oss även "utmaningen" att bäras runt med våra drifter och lustar. Sen är det upp till oss själva hur vi ska göra. Leva som djur, bada i våra lustar och synder, eller försöker bli något högre, något meningsfullare (något meningsfullt).

Dock är det en annan debatt hurvida man ska leva utan sina drifter hela livet, eller kombinera det med en fasta då och då för att hålla sig jordnära, d.v.s. kunna leva livet men med ansvar.

Jag uppmanar alla att lägga ifrån sig sina drifter och lustar, iaf för en månad, och försöka uppnå iaf nånting i livet. Got the guts to make it, eller snackar ni bara massa skit? Tror tyvärr på det 2:a.

Ett litet PS. För den som fastnat i ett beroende finns det två effektiva sätt att komma ur det. 1. Anpassa vardagen i förväg. T.ex. ha inte pengar till cigaretter, eller ha inte godsaker hemma. Istället för att slåss mot ett suktande ciggpaket i fickan, släng det dagen innan. 2. Byt ut beroendet. När det gäller beroenden handlar det inte om det fysiska beroende, så som t.ex. niktion eller alkoholberoende vilket vissa fått för sig, utan det handlar i grunden enbart om det psykiska beroendet (vad dessa psykiska orsaker är till beroende kan variera i stor mångfald). När man dock konstaterat att DET man är beroende av är pga det psykiska och inte fysiska kan man använda det till sin fördel genom att byta ut beroendeMEDLET mot ett annat MEDEL. Alltså att gå från det ena till det andra (i en positiv riktning, t.ex. från cigaretter till mat osv osv) för att sedan trappa ner på beroendet. En del kan uppfatta det lättare att sluta med att t.ex. röka än att småäta osv.
Viktigt att komma ihåg att alla beroende är alltså psykiskt skapade beroenden, sen ursäktar sig dock vissa med ett fysiskt behov (det fysiska behovet kan i många fall bidra till att det blir svårare att ta sig ur beroendet, men återigen är det psykiska grunden till beroenden) således måste man även rena sitt sinne och ta reda på varför man behöver ett beroende, varför man behöver ett tvångsmönster i vardagen. Är det för att palla med trycket? Är det något man bär på sen en tid tillbaka? Oavsett; Ditt beroende är enbart en konskvens, ett tvångsbeteende för att binda upp din ångest, på grund av något som inte står rätt till i ditt liv och det är bara du som kan förändra på det.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar