autokrati

intelligens och människovärde, v.g. skilj åt.

från barnsben blir vi skolade att alla är vi lika mycket värda. alla kan vi ju göra allt, det enda som begränsar oss är oss själva. vi är alla en och samma. det är just därför vi ska vara så demokratiska som möjligt, för att allas röst är lika mycket värt i ett demokratiskt samhälle.

usch och tvi, hur kan man påstå att alla individer är lika? att alla är lika smarta och kapabla till samma sak? naivt är ordet.

alla har vi olika förutsättningar i livet, miljö, intelligens, fysik, psyke etc. det är efter våra förutsättningar och våra mål vi skapar våra öden.

demokrati är att håna människans olika egenskaper. Hur kan möjligen en hop bönder kunna ha kompetens om kärnfysik, medicin, skatter, ekonomi osv osv osv. Man kan omöjligen begära att alla ens kan studera dessa ämnen än mindre att alla i ett samhälle ens har tid att sätta sig in alla olika ämnen. Att då sedan begära att folk som inte har en susning i vissa frågor ska vara med och bestämma andra människors öden i den specifika frågan är ju minst sagt skrattretande.

Man säger att vårat civiliserade samhälle har förfinat demokratin. Men demokratin som den var när den skapades var så otroligt mycket mer genomtänkt och effektiv än den blaska vi har idag: ett råd lärda människor beslutade i olika frågor.

Människor i dagens i-samhällen förtjänar inte all den frihet de får. Gemen man har förmågan att påverka hela samhället, sätter sig folk in i politik innan de röstar? Går de och studerar de olika frågor som tas upp i valet?


Dock handlar detta inte om att kränka människor med andra egenskaper. Alla människor har ett identiskt människovärde, oavsett ras intelligens kön sexualitet. Men snälla, säskilj människovärde och mänskliga egenskaper. Tror snarare det är så att vi själva skapat denna tabu att det är fult att säga huruvida människor är smarta eller dumma. Vad folk dock missar är att "dumma" människor alltid har egenskaper de "smarta" saknar, och vilka är vi att definiera vilka egenskaper hos en människa är mest värda? Smart, atletisk, social, kultiverad, engagerad, kärleksfull...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar