Tillfället skapar tjuven

Man säger att tillfället skapar tjuven vilket även är även av orsakerna till att svensk polis inte tillåts utföra så kallad brottsprovokation. Om påstående är sant så skapar ju polisen brottslighet där det annars inte skulle finnas någon. Huruvida alla dessa påstående är sanna eller ej tål att studeras närmare.

 

Lagstiftningen, den egna moral (här inryms även religiösa övertygelser och andra -ismer) och mänskliga drifter är de tre faktorer som 'styr' oss människor. Det är genom dessa pelare vi fattar våra beslut hur vi ska agera i vardagen och navigera oss fram genom livet.

Alla tre är de bundna till varandra, dels genom sin uppkomst, dels genom att de fortsätter hålla varandra i schack och inte tillåter att någon av pelarna skjuter i höjd. Gemensamt har de även att ingen av dem är statiska livet igenom, tvärtom är de flexibla (och förhoppningsvis utvecklande) både på individnivå men även i kollektivet.


- Lagen, uppkommen för att reglera vad vi tolkar som 'balans' och 'rättvisa', något som i sin tur hämtas dels från våran moral men även dels från drifter. I ett demokratiskt samhälle kommer lagen alltid vara en pelare som kommer sist i utvecklingen då det behöver passera och processas av den stora skaran innan den kan verkställas. Intellektuella och tekniskt utvecklade lagar vittnar om ett dito samhälle och vice varse.
Men även i ett mer totalitärt samhälle där lagarna stiftas av få måste den i viss mån 'accepteras' av den stora skaran. Om en enligt den stora skarans uppfattning av en omoraliska, ologisk eller orättvis lag instiftas så kommer den med tiden att skapa så pass mycket motsättningar att den förändras eller tas bort. Och om inte annat kommer det att gå åt stora mängd energi (läs: våld och hot) för att bibehålla en obalanserad lag. 

- Moralen, religiös övertygelse, politisk ståndpunkt eller andra -ismer utvecklas även dessa. Religiösa skrifter nytolkas, politiska ståndpunkter mognar, nya -ismer tillkommer - detta på kollektiv nivå. Men utvecklingen är på det personliga planet precis lika föränderligt. Utöver att hänga med i utvecklingen som sker hos kollektivet så sker många gånger stora rockader av tillhörighet genom livet. Ibland är det just behovet av tillhörighet som är bakomliggande faktorn. Andra gånger är det kunskap och information. Ibland kanske  bara för att man skiter i allt? Oavsett orsakerna så kan man vilket fall konstatera samma samband som återfanns bland lagar och regler: moralen är alltid knuten till det personliga psyket. En moral som gör för stort avsteg ens naturliga väsen, med andra ord en påtvingad -ism / övertygelse, kommer i längden alltid att mynna i kaos. Mängden energi som går åt till att bibehålla en övertygelse som inte 'rimmar väl' med själens egen röst kommer att slita och tära på en. Desto mer energi desto mer avsteg har man gjort får sin egen inre balans.
Man kan hävda att själens inre röst är den enda sanna balansen och alltid ligger före den utövade moralen / -ismen. Moralen kan vara intellektuell tanke / handling medan själens strävan efter balans är en djupare handling. Känsla? Drift? Jag vet inte. Kanske bara så. Själens strävan efter balans. Min övertygelse är att själens röst, 'ditt sanna jag', däremot är statiskt livet igenom. Målet tordes vara att finna den och leva efter den.
Precis som lagen anpassas efter 'moralen' i en nation färgas även -ismer av lagstiftningar och ny kunskap.

- Slutligen de mänskliga drifterna. Gränslandet mellan 'drifter' och 'själens röst' må framstå som snäv, men om man strävar efter att 'känna efter' ser man snabbt att de två står långt ifrån varandra.
Drifterna är råa. De talar om ha-begär, egot, primitiva och grova tilltag. Sex, makt, frosseri, hat, prylar, status. Kort och gott alla tänkbara dödssynder. Det är motpolen till moral och även det som skapar balans. Det är lustigt. Folk är alldeles övertygade om att det hemskaste av allt vore att bara leva ett liv genom sina drifter och att idealet ligger i att alltid göra det moraliskt korrekt, att vara altruistisk, en riddare. Sanningen är givetvis långt därifrån. I en annan tid och plats skulle ett liv där vågskålen enbart ligger till favör för det 'moraliska' skulle man riskera förtryck, misär och död.
 

Grovt tilltaget man kan hävda att det är drifterna som hålls i schack av moralen, dess motpol och det är därigenom vi stiftat lagar - för att ha balans mellan drifter och moralen. Lagen ska tolka vilka drifter vi tillåter och vilken omfattning och därmed i samma veva förtälja hur kompassrosen ligger för nationens moral.

 

Så, skapar tillfället tjuven? Ja. Absolut. 100%. Sanningen har aldrig varit större. Person X med drifterna Y, moralen Z som lever i en tid och plats med lagarna G kommer ha en större statistiks sannolikhet till utfallen A1, A2, A3, (...) . Även om utfallen B1, B2, B3, (...) även kan förekomma är de inte lika troliga.
Om person X med drifterna Y däremot föds i en annan tid och plats där lagarna G2 råder vilket i sin tur även påverkat moralen Z2 så är utfallen B1, B2, B3 (...) mycket troligare. Osv osv.
Även om både drifterna och själens röst är en del av oss och inget som skapas / förändras (på sin höjd utvecklas) så kan de likväl förtryckas (av oss själva eller av yttre faktorer) såväl som manipuleras och framhävas.
Where there is great light there is also great darkness. Det vill säga att människor med utvecklad moral kan samtidigt ha ett väldigt stort "mörker" inom sig, starka, djuriska drifter, som enbart hålls på plats tack vare den egna moralen och eller rådande lagstiftningar. Om en och eller både av dessa två parametrar försvinner kan dessa drifter ta över rodret på skutan. Osv osv.

Även om uttrycket 'tillfället skapar tjuven' anspelar på något som sker i stundens hetta i neutral plattform så ska uttrycket ses i ett större perspektiv. Det är snarare grundläggandet av den neutrala plattformen som är "tillfället". Lagen, samhället, normer, utbildning med mera.

Hur relevant är det då att applicera detta för polisen; brottsprovokation? Ja, det kan mycket väl stå och falla på det. Polisen ska komplettera och upprätthålla lagar och regler. Finns inget rättsväsende att efterleva lagarna kommer de alltid motarbetas av människor vars egna drifter och moraler står i dess motsats.

"You see, their morals, their code, it's a bad joke. Dropped at the first sign of trouble. They're only as good as the world allows them to be. I'll show you. When the chips are down, these... these civilized people, they'll eat each other. ". Inte för att jag är så cynisk, men det innehåller sanning.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar