Rättigheter och skyldigheter

Livet du lever är inte ditt, det är ett lån du snart måste amortera. Hur hög ränta du än är villig att betala så är återbetalningsdagen oundviklig.

Livet du lever är inte ditt, det är en gåva given dig, och oavsett vad du gör har gjort med tiden hittills och vad du kommer göra med den tid som återstår så är det inte mer än just det, en gåva på lånad tid.

Vill man leva sitt liv fullt ut måste man först och främst acceptera sitt öde, att livet vi lever är på lånad tid och att döden är oundviklig.

Livet som gåva kan liknas med andra gåvor du får i livet. På din födelsedag blir du given en fin och vacker tavla. Istället för att sätta dig ner och begrunda den, dess djup, dessa vackra drag, dess tanke och syfte, så ställer du den i källaren. Tavlan blir kvar i din källare och du väljer hellre att ägna din tid åt ytliga, enkla och meningslösa saker. Tavlan med dess djup och syfte förblir osedd och kommer med tiden att samla på sig damm och smuts.

Vi ställer frågan om om meningen med livet innan vi ens talat om vad livet ens är. Hur ska en människa vars visdom sträcker sig till det denne lärt sig i skolan och tv kunna ställa så djupa frågor om livet? Om du inte vet vem du är, hur ska du då kunna veta ditt syfte? Dagen du erkänner din okunskap och obetydlighet är dagen du tar ett steg närmare dig själv.

Livet du har kommer snart att vara slut, innan du vet ordet av kommer du att ligga på din dödsbädd och gråta i dödsångest. Din existens i den bemärkelsen du mäktar förstå kommer snart att vara till intet och livet du lånat måste återbördas till kosmos. Vad kommer du att tänka på din dödsbädd? Kommer du sörja allt det du inte gjorde eller allt det du gjorde? Kommer du glädjas över allt du avstod från eller allt du gjorde? Hur kommer du att sammanfatta ditt liv på tre sekunder det efter att ditt hjärta pulserat en allra sista gången?

Vi talar om rättigheter - sådant vi förtjänar. Vi talar om rättvisa - sådant vi förtjänar. Vi dömer andras liv, vi berättar för andra vad som är rätt och fel. Lite vet vi. Väldigt många av oss vet väldigt, väldigt lite. Många av oss kommer aldrig ens att börja att förstå var livet börjar och slutar. Ytterst få av oss kommer att närma sig livet.

För varje rättighet följs en skyldighet, det är så balansen fungerar. Allt i kosmos har en balans. Kallt - Varmt, Plus - Minus, Skapelse - Död. Egot inom oss talar om våra rättigheter i livet. Våra rättigheter som människor, som medborgare, som partners, som vänner. I rädsla av att tappa kontrollen så klättrar vi så högt vi kan för att kräva våra rättigheter. Vi går över lik för att få det vi förtjänar, det som rättmätigt borde tillfalla oss, det som ska tillfalla oss i rättvisans namn. Vi vill äga, vi vill ha, kontrollera, konsumera, förtära och begära.

Egot inom oss kontrollerar och styr oss. Egot inom oss är ett djur som får oss att göra saker som vi tror gagnar oss. Så länge vi är ett med våra begär och kontroll så förblir vi slavar under våra egon. Vi lever inte längre det liv vi en gång blivit givna, vi följer enbart med på en stig som leder till lidande och okunskap.

Så länge du utför ditt jobb så får du lön. Dagen du slutar att arbeta kommer du längre inte att bli given någon lön. Lön är ingen gåva, det är ett utbyte.
Dagen du fyller år får du en gåva, en fin och vacker tavla. Du behöver inte jobba för att få tavlan och du förväntas inte heller hänga upp tavlan för att få behålla den. Detta är inte ett utbyte, detta är en gåva.
Livet du har blivit givet är en gåva, om än på lånad tid. Du behövde aldrig arbeta för att få ditt liv, det blev givet till dig av anledning du troligen aldrig kommer att kunna förstå. Inte heller behöver du jobba för att få behålla det. Livet du har fått är en lånad gåva given av en bank som inte dömer eller kräver, det är en bank som inte bryr sig om ränta, vinst eller förlust. Det är en bank vars balans alltid går noll. Där stjärnor och planeter krossas i svarta hål föds även nya galaxer. Summan av allt i kosmos är noll.

Livet du har blivit given kommer inte att sluta upphöra för att du inte lever det. Livet du lever kommer snart dock att vara förbrukat och vad du gör med den korta tiden du har är upp till dig.
För varje rättighet följer en skyldighet. Sätt dig ner och tänk igenom alla rättigheter du krävt i ditt liv och gör nu upp en ny lista där du skriver exakt lika många skyldigheter. Inte lika lätt? Att leva sitt liv som en slav under sitt ego är inte svårt. Att leva sitt liv däremot, att leva sitt liv är en visdom så stor att få någonsin ens kommer att förstå skillnaden.

Du har fått en gåva - livet. Under hela ditt liv har du dock bara krävt mer och mer. Men vad mer än just livets gåva kan vi egentligen kräva? Vad har vi ens gjort för att förtjäna denna gåva? Men kanske viktigast av allt, vad har du gjort Igår, vad gör du Idag och vad kommer du göra Imorgon för att visa att du faktiskt förtjänat den största gåvan som finns i hela kosmos?

Vad har du för skyldigheter?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar