"Vetenskapen vet bäst" har slagit till igen: bokstavsdiagnoserna

Oavsett era så kommer det alltid finnas en grupp människor som anser sig veta bäst och även bestämmer mest. Av historien att döma så har ordförandeklubban vandrat allt från mellan de fysiskt överlägsna (militärjuntor eller den stora starka grottmannen), de religiösa, försäljarna (politiker), de rika, vetenskapsmännen, rojalisterna m.m.
Definitionen "att bestämma", att ha "ordförandeklubban", är i detta inlägg tämligen övergripande. Jag avser alltså den grupp av människor som har stort inflytande över en stor skara människor. Sällan eller aldrig är det enbart ett klientel, en grupp av människor, som har det endaste inflytandet, utan oftast är det fördelat. Inte alltid heller är det så att inflytandet är en uttalad makt, snarare tvärtom är det så att dem med mest inflytande är allt ifrån tilldelade sin maktposition. Klientel med tilldelad/erkänd makt är t.ex. politiker, rojalister och grupper av människor som övertagit tronen med våld. Klientel som har minst lika stort inflytande men likväl inte har blivit tilldelade makten, eller fått den erkänd, är t.ex. de allra förmögnaste, media, spirituella ledare m.m.
Det viktiga att få sagt är att ordförandeklubban hela tiden vandrar runt, och att det som anses som den "logiska och bästa" makten ena dagen på ett ställe av jorden ser helt annorlunda ut i en annan tid på en annan plats. Bara för att vi i väst lever i en kapitalistisk demokrati så betyder det knappast att det är det "bästa", även fast vi blir lärda att tro det.

En sak är dock säker att så länge det finns människor så kommer det finnas en majoritet av befolkningen som vill ha en ledare och en minoritet som kommer att gå över lik för att få leda. Vad man även kan vara säker på är att den stora skaran människor som vill och behöver en tydlig ledare även kommer att naivt beskydda och gå i god för denne. En ledare kan behandla sitt folk väldigt illa innan de säger ifrån, på gott och ont. Mer om det i ett annat inlägg.

Det etablerade skolsystemet vi har i modern tid har inneburit många problem för dem som inte är kompatibla med det. Skolsystemet vi har går ut på att individerna sitter stilla i bänken upp till 7 timmar om dagen och lyssnar på en lärare som pläderar fakta varpå man sedan går hem och spenderar ytterligare några timmar stillasittandes och läser en bok.
För en liten skara människor kommer detta att vara det optimala sättet att lära sig på. För en medelstor skara människor kommer detta att vara en okej, men långt ifrån optimal nivå, att lära sig fakta på, och för ytterligare en annan liten grupp människor kommer detta att vara ett helt omöjligt sätt att lära sig på. Den problematik vi nu ser med så kallade ADHD-barn är att folk har förväxlat hönan med ägget; det är människan som ska komma först och vara normen, inte skolsystemet.

Den grupp av människor som en gång tagit makten kommer givetvis även sträva efter att bibehålla den (förutom den promillen av människor som är så pass altruistiska att de vill göra vad som är bäst för befolkningen). De makthavare vi ser idag består i mångt och mycket av akademiker och även i viss mån intellektuella. D.v.s. det är inte slumpen att skolsystemet, läroväsendet, är optimalt utformat för att gynna renodlade akademiker. Om du redan som tolvåringar har svårt att sitta still i skolbänken så minskar dina chanser att bli höginkomsttagare radikalt. Måste man vara höginkomsttagare då? Nej givetvis inte, men statistiken visar även att dem som är låginkomsttagare har ett sämre liv på alla kvalitativa punkter.

I en nyligen uppmärksammad ledare i Dagens Nyheter så slår en av tidens skribenter hål på myten om ADHD varpå hela Sveriges psykiatriförbund reser sig och ilsket viftar med piskan (d.v.s. marionettdockorna till läkemedelsindustrin). Allt för sällan vågar folk träda fram och ifrågasätta vetenskapens och i detta fall medicinens ordförandeklubba. Dem som gör det utmålas ofta som konspirationsbenägna och naiva. Ett epitet som oppositionen allt för ofta får axla.
Mina tankar förs snabbt tillbaka till massvaccinationen mot svininfluensan. Jag gjorde min research väl och länge innan jag tog ett beslut. Den stora skaran människor gjorde däremot som de alltid gjort: trodde blint på sina makthavare. Jag kan idag vara tacksam att jag gjorde som jag brukade och följde magkänslan och fakta före blind tro och avstod därmed att vaccinera mig. De som däremot följde gamla vanor och därmed fick sig en dänga av blodproppar och narkolepsi ångrar sig nog bittert.

Tillbaka till ämnet: bokstavskombinationsbarnen - finns de verkligen ens? Jodå, de s.k. överaktiva barnen finns kvar, de har alltid funnits och kommer alltid att finnas. De är lika normala och behövda inom den mänskliga rasen som de överdrivet lugna akademikerbarnen. Det är blandningen och balansen som är framgången, på både mikro- och makronivå. Frågan man däremot ska ställa sig: finns verkligen dessa bokstavskombinationer? Vad hade vi kallat akademikerna om vi inte hade haft det skolsystem vi har som gynnar dem så mycket som det faktiskt gör? Vad om vi istället hade haft ett lärosystem som gynnat dem med mest krut i benen och missgynnat dem som avskyr fysiska aktiviteter? I ett sådant scenario hade de akademiska och lugna barnen hade säkerligen fått sig en smutsig diagnos dem med, dvs något att likställa med den fula stämpeln ADHD har fått.

Så länge någon kan gagnas i form av makt eller pengar så kommer det även finnas människor som kommer att kriga och gå över lik för att framföra sin "sanning". Det finns alltså alltid anledning att ifrågasätta ALLT! Man ska dock ha klart för sig att i sin kamp med att ifrågasätta etablissemanget och pengainnehavarna så kommer man att bli utmålad och uthängd som Idiot, Konspirationsbenägen och Dum i huvudet. Man ska även ha klart för sig att maktinnehavarna kommer att ta till alla tänkbara argumentationstekniker för att bibehålla sin "sanning". Vissa kommer att medvetet skydda "sanningen", trots att de vet att den är felaktig, då sanningen i slutändan gagnar dem själva, andra kommer att skydda "sanningen" i ovisshet och blind tro till den kunskapen de har blivit matade med.

Finns det då anledning att ifrågasätta ADHD och alla dessa bokstavskombinationer? Ja. Så länge vi stigmatiserar dem som inte passar in i vårt nuvarande skolsystem behöver vi inte reformera det samt så bibehåller akademikerna de bra oddsen att bli höginkomsttagare och maktinnehavare. Den andra aspekten är att det finns miljontals kronor att tjäna om vartenda rastlöst barn behöver medicineras mot myror i brallan.

Jag har mött och lärt känna människor inom de allra flesta klientel; ålder, ras, etnicitet, intelligens, social status, intellekt m.m, och förutom dem med en uppenbar fysisk eller psykisk skada eller sjukdom så har jag enbart sett människor med olika egenskaper och med olika förutsättningar att inta ny fakta på. Givetvis finns det även ett tämligen enkelt mönster även för de rastlösa "dampbarnen", ett mönster som knappast behövs en doktor eller en burk mediciner för att identifiera. Anledningen till att vissa av dessa ADHD-barn känner sig vilsna och utanför och inte "förstår varför de beter sig som de gör förrän de får sin diagnos" är för att man placerat dem i ett skolsystem som de inte ens är kompatibla med för att sedan säga "systemet är rätt, om du inte är kompatibel är det dig det är fel på". Om dessa rastlösa personer istället hade hamnat i en miljö där lärosystemet var anpassat efter just deras optimala förmåga att lära hade dessa personer aldrig behövt känna sig vilsna, felanpassade eller behov av en diagnos.

Jag försöker inte på något sätt omintetgöra de svårigheter föräldrar till "överaktiva barn" får stå ut med. Jag påstår däremot att deras problem inte ens hade varit hälften så stora om vi hade haft en skola som var anpassad efter människan, och inte tvärtom, en människa som behövde anpassa sig efter skolan. Låt oss ta tillvara på variationen inom mänskligheten och upplyfta våra skillnader istället för göra vad socialdemokraterna och feministerna så enträget försöker göra: påstå att vi alla är exakt lika dana - ett kön, en ras, en intelligens. Det var blandningen av egenskaper som bidragit till mänsklighetens överlevnad. Alla är lika mycket värda, och alla är väldigt mycket olika.


1.        

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar