Psykopaten - Ett måste för rasens överlevnad

Vad är en psykopat, vad tillför den mänskligheten och varför hatar vi den?

Alla har vi styrkor och svagheter, det är det som gör oss unika. Perfektion är ett måttstock på något onaturligt. En perfekt människa skulle vara felfri och vacker, något i sig motsägelsefullt. Felfri kan man endast vara om man redan levt detta liv 100 miljoner gånger om och vet hur man ska handla i alla tänkbara scenarion. Definitionen 'perfekt' betyder att det finns en svart och vit lösning på alla problem - lite för bra för att vara sant. Låt oss  istället enas om att det definitionen av perfektion är dagen vi uppnår nirvana, dagen då vi uppnår upplysning om livets alla lidanden, då vi uppnår absolut harmoni i våra stressade själar.

Det som gör oss så unik är vår skillnader. Svart - vit, lång - kort, man - kvinna, smart - dum, atletisk - klen, rolig - tråkig, arg - ömsint o.s.v Vissa av dessa termer kan vi framhävda mer eller mindre, andra kan vi helt förändra andra inte. Vi är en del av naturen, inte tvärtom som vissa tror. Vi står inte över naturen, vi står så långt under den att vi kan liknas vid en myra under naturens jättekänga - den kan när som helst krossa hela vår ras i en endaste liten komet. Vi följer under samma fysikaliska lagar som hela universum, vi kan inte annat än rätta oss i ledet. Kvinna är kvinna och man är man, var god sluta försöka ändra på det ni otroligt korkade människor som tror er stå högre än naturen, naturen som skapt oss.

Nåväl, till ämnet. De fysikaliska lagarna, naturlagarna om man så vill, bygger på balans. Så fort det råder si så råder där även så, så fort där finns + finns där även -, så fort där finns varmt finns där även kallt. Detta evigt pågående krig i strävan efter balans är vad som håller universum samma. Från minsta byggdel i atomen med varandras motsvarigheter till enorma gravitationer i solsystemet - det är motsatserna som gör livet möjligt. Dagen en motsvarighet försvinner och kvar finns bara en absolutivet är dagen Allting Försvinner. Inte dör, går under eller tar semester. Försvinner.
Summering: Allting behöver en motsats för att existera. Även psykopater fyller ett syfte i den mänskliga rasen.

I media återkommer två röda trådar (som förvisso inte har med varandra att göra, men är tyvärr säljande titlar): 1. vilka människor som är onda, vad de gör för fel och varför de förtjänar att straffas samt 2. skönhetsidealet, hur du ska se ut och hur du ska klä dig. Media säljer så länge folk köper, så även om jag väldigt gärna vill spy galla över media så måste jag ändå vara rättvis i min kritik och därmed överlämna största delen av skulden till folket som faktiskt köper deras lösnummer och därmed uppmuntrar dem. Vilket fall så blir vi lärda från barnsben vilka egenskaper som är bra respektive dåliga. Låt mig utveckla:
-Du är en god och bra människa om du: Ser bra ut, är smal, studerar på universitet, bär det senaste klädmodet, du jobbar och betalar skatt, följer alla lagar och regler utan att ifrågasätta dem m.m.
-Du är en ond och dåliga människa om du: Är ful, fet, hoppar av gymnasiet, väljer en egen provokativ klädstil, tar dagen som den kommer med ströjobb, behöver underhållsstöd för att klara av att betala hyra på 10 miljoner, ifrågasätter makthavare, FRA och accepterar de facto att det förkommer konspirationer. Du får absolut inte heller kritisera Israel.
Summa: Psykopat har fått en defintion som ond, d.v.s. motsatsen till det goda. Men vilka är Vi att avgöra vad som är Onda och Goda inom en ras som existerat i flera hundra tusen år? Kan vi verkligen ifrågasätta en evolution / en makt som är så mycket större än vi ens kan föreställa oss?

Nu närmar vi oss äntligen ämnets egentliga ämne: vad är en psykopat, vad tillför den mänskligheten och varför hatar vi den?
Att få diagnosen 'psykopat' är tyvärr inget som syns i blodet, tyvärr. Precis som nästintill alla psykotiska diagnoser så finns det indicier som tyder mer eller mindre på ett visst psykiskt tillstånd. Ha dock i åtanke att det är mänskligheten själv som satt normerna för diverse psykotiska sjukdomar, detta är alltså inte något som är skrivit på en stenplatta given av en gud. Bara för att någon ansett att 'detta är kriterierna' så är det alltså inte så, var god väx upp.
Diagnosen psykopat sammanställs av flera kriterier. De vanligaste i ordmun är avsaknad av empati och sympati, går över lik, galen, mordbenägen, känslokall, oförmögen att känna kärlek. Ett tämligen tydlig beskrivning. Man skall dock ha klart för sig att bara för att man har psykopatiska dragen betyder det inte att man faller in under kategorin 'potentiell mördare inom närmaste veckan', utan precis som i alla diagnoser så finns det olika grader av psykopati.
Summering: Psykopat är inget givet tillstånd, alla kan ta fram sin psykopatiska sida hos sig, mer eller mindre.

De finns studier att läsa som hävdar att ca 20% av alla chefer "lider" av psykopatiska drag, d.v.s. knappast slumpen. Nu börjar vi närma oss brännpunkten, tesen i mitt inlägg: Psykopater har ett syfte inom rasen precis som alla andra olika egenskaper den mänskliga rasen utvecklat. Desto fler psykopatiska drag man har desto fler magstarka beslut klarar man av att fatta. Vissa kallar det "is i magen", andra kallar det "att gå över lik". Visst, nu behöver det inte vara så svart och vitt alla gånger, men faktum kvarstår att en psykopat är mer benägen att kunna fatta kontroversiellt beslut som gynnar sig själv (och även gruppen i slutändan), även om andra grupper får lida för det.
Och innan någon går händelserna i förväg: nej, jag lägger ingen värdering i detta, jag bara konstaterar hur det är. Att detta psykopatiska drag skulle gynna mänskligheten särskilt mycket idag är jag tveksam till, detta då vi lever i ett samhälle som strävar efter att vara moraliskt och att hjälpa andra (iaf så strävar jag efter det samhället), varpå man med rätta kan diskutera psykopatens "roll i samhället" idag, annat än att gynna kapitalismen.
Men om vi istället backar några årtusenden, när vi levde i hyddor och slogs klaner mot klaner, i kampen om överlevnad. Vilken klan tror ni överlevde längst? Klanen som manade till att röka maya, käka choklad, och diskutera om vem skulle få rättigheter till markytorna, eller klanen som leddes av en psykopat som inte såg problemet i att slakta andra människor för att säkerställa överlevnaden för den egna klanen?
Nej, människor är inte den enda rasen som dödar sina egna "rasmedlemmar", (i princip) alla raser gör det när det kommer till kritan i fråga om territorium och mat.

Återigen vill jag förtydliga att en fullfjädrat psykopat kanske inte är att föredra i dagens samhälle, men att besitta psykopatiska egenskaper kan vara till stor fördel när det gäller att leda en stor skara människor. Desto fler människor att leda desto fler viljor krävs att ta hänsyn till. Tillslut kommer man till en nivå där det blir extremt svårt att tillfredsställa lika mycket varpå Någon måste ta ett aktivt beslut som kommer att medföra att vissa inte får sin vilja igenom - vem ska fatta detta beslut och hur? Alla fyller vi ett syfte, var inte för naiva i att utdela Rätt och Fel, Ond och God, lite vet vi om detta..

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar