alpha

α - grekiskaska Alpha. Alpha ledaren, VD, Chef, Dominant. Inom alla grupper finns en ledare, född eller slipad av samhälllet eller en blandning. En ledare skapar inte bara organistaion, utan är även en förebild och en trygghet.

Alpha hanar ser vi inom naturen, allt från schimpanser till en vargflock. Men även i människans natur. Det som skiljer oss åt, är att i naturens värld "säger" djuren rätt ut: "du bestämmer". medans i människans värld är det tabu, då ingen vill erkänna sig underlägsen någon annan. Det som där emot inte skiljer oss åt, är hur vi klättrar upp i herakin, d.v.s. med våld. Störst går först i en umgängeskrets. Visst, har du ett umgäng där ingen ägnar sig åt våld så är det andra faktorer som spelar in, men det relevanta är att vi fortfarande har kvar det från våran primitva tid, när svärdet var mäktigare än pennan. Desto mer primitiva och aggresiva personer det finns inom ett umgänge desto tydligare ser man dragen av våldets makt. Kolla bara på killarna som hänger utanför korvtjosken, där boxarna d varandra på armarna tills d blir blåa. Den som boxar mest å hårdast eller blir mest aggresiv försöker också, medvetet eller omdevetet, ta sig upp till toppen.

En ledare känner sig trygg i sin position, och får då även att folk under honom (ja,jag skriver honom då i naturens lagar är det mannen som är den större, å som sagt har vi fortfarande våra djuriska instinkter) känner sig trygga. Detta kan effektivt används i t.ex ett slagsmål. Om 2 gäng ska bråka, där de båda gängen har väldigt psykiskt starka leder så blir d också väldigt sårbara om d tappar sin ledare. ja har sätt bråk som tagit slut på sekunder då ledaren har slagits ner, varav resterande av gruppen blivit rädda som myror.

Dock kan man även se skillnad på fysisk ledar skap och psykisk. En bladning, d.v.s. lite muskler å lite tänkade kan faktiskt ta en till toppen. Här är ett motto jag lever efter som funkar väldigt bra:
1.Anpassa 2. improvisera 3. överta
1. KOmmer du till en ny miljö gör du rätt i att anpassa dig (ta seden tid man kommer). Det handlar inte om att slicka arslen eller sånt, utan bara att ta till sig miljön man befiner sig i, analysera den å försöker flyta me.
2. Nästa steg är att improvisera. Gör du bara som alla andra kommer du förbli på den rankingen du är i. t.ex. du har gått med i en joggingklubb (haha). Du har anpassat dig, köpt samma kläder, snackar som dom etc. Men för att sen improvisera kan du t.ex. visa dom nån annan väg att springa på eller nåra andra snygga skor att köpa (ja ja vet exemplet suger, men d e den röda tråden som e vesäntlig).
3.Slutligen när folk börjat se att du tar för dig, så är det bara att ta över. Kommer du in i en redan formad grupp där herakin står tydlig får du va berädd att stöta ner ledaren om du själv vill åt tronen. Men precis som i naturen så kan ibland alpha hanen från en flock bli tvungen att stå under en annan alpha hane. D.v.s. antingen fixar du ner honom eller så får du anpassa dig till ett vara Beta hane. Konsekvenserna av att stöta ner en alpha hane i naturen blir antingen att den tidigare alpha hanen anpassar sig som beta hane, eller flyr fältet helt. samma sak ser man hos oss människor, denna kamp bli så stor att pinsamheten hos den som förlorat kampen blir för stor för att kunna fortsätta vara vänner. Att säga att två alpha hanar, två ledare, ska leva sida vid sida, är att hoppas på för mycket. förr eller senare kommer den ene att petas ner, å har striden (striden = metaforiskt, inte fysiskt alltså) pågått länge riskerar d både att tappa kontakten pga förmjukelsen. Har du vart ledare bland alla dina vänner hela ditt liv så finns chansen att du blir så bortskämd med det att du inte kan ta annat, hybris.

I företag har vi en artificiell heraki. Här är det den som har mest kunskap (eller släktingar i toppen) som kommer att klättra. Det är en inlärd respekt vi ger våra chefer och överordnader som är tillsatta tack vare deras intelligens, alltså inte något som skulle hålla i naturen.

Det här är varför feminismen spårar ur. I ett förtag går det att göra en artificiell heraki, men feminismen vill införa denna artificiell heraki i vardagen. Bit i det sura äpplet nu tjejer, men det faktum kvarstår att mannen är högre rankad i naturen än kvinnan. OBS skillnaden på "i naturen" och "i vardagen". Vi är faktiskt bättre än djuren. Men detta spelar stor roll in på allt ifrån arbetsmarknaden till ute på krogen. Att kvinnor idag behandlas "sämre" än män har med att göra att våra djuriskadrifter spelar ut. Självklart ska vi motverka detta, rätt man/kvinna på rätt plats, d.v.s. gör man ett bra jobb ska inte lönen variera p.g.a. kön. Dock kan man inte ändra könsrollerna helt å hållet, vissa saker kommer mannen nästan allti gå före kvinnan på, iaf tills vi utvecklats lite mer. Att be oss män att bara koppla bort dessa drifter, å rankingar, är som att be en hund sluta äta. Det är drifter, visst de går att manipulera om man är medveten om dem å tänker på dem, men precis som att andas är det även en omdeveten drift å kommer allti ligga latent till den dan man inte tänker på den så dyker den upp. Ja hoppas ni har överseende me detta, å ska veta att vi faktiskt kämpar å försöker, å att vi har kommit en lång väg. Menar, Sverige är faktiskt bland värdens mest jämställda land.

Antar att detta låter främmande för många, rent av barnsligt å inte alls passar in på dem. Men thats it, som ja sa: hos människan vill vi inte allti tala om denna heraki, vi vill gärna se att alla är lika värda. Men tänk efter lite extra nästa gång ni ska ut, du å gänget. vem bestämmer vart ni ska gå? vem går längst fram? vem snackar mest? vem lyssnar alla på? vem för ledet, vem kan säga "tyst" så alla blir tysta? Finns massor av saker som vittnar för en alpha ledare (för er som inte fattat så finns alltså en ledare inom varje umgäng, ÄVEN hos tjejer...). Och att förneka våran natur, våra primitiva drifter är inte att utvecklas. Först när du erkännt din primitva del, den djuriska driften, kan du bli steget bättre, bli bättre än djuren. Är det då nå fel att upptäcka att man inte är ledare? att man hellre platsar som beta hane, eller längre ner i rankingen? självklart inte, vet själv att d låter jätte fult att säga "längre ner i rankinge/herakin", men ja vill bara förtydliga att vi faktiskt kan vara riktigt primitva. Alla alpha hanar har någon d står under, d.v.s. bara för du inte leder i ett av dina umgängen gör dig inte till låg rankad, tvärtom kanske du är högrankad bland några andra. Vissa gillar att ta för sig å leda, andra gillar att bara följa me å slippa hålla på att dra i folk. Deal with it, säg inte att ja e nån idiot som säger d ni inte vågar erkänna.



---Uppdatering---

Satt lite och funderade om denna uppdatering skulle hamna under denna kategori eller "h0m0sexuella", men ja, vart visst denna iaf!

Satt och lyssna på en intervju på mark levengood igår. å då tar han upp ämnet Otrohet. där menar han att homosexuella inte alls ser sex å otrohet som samma sak som "vi" hetrosexuella gör, för "dem" är otrohet på kärleks-nivå, inte sex alltså.

jag vill påstå att detta har att göra med vårat rank-system, undermedvetet lr medvetet. å ja vill främst syfte d på mannen. d.v.s. otrohet är kanske en bieffekt av mannens primitiva ranking-system. för oss män handlar det mycke om att kunna visa upp sin flickvän, visa inför våra vänner, gärna skryta lite. vi ser det oftast som eget, VÅRT. det är även därför män har en förmåga att tala illa om kvinnor som ligger runt, för för oss e d en sårbar punkt.. Om våran kvinna skulle vara otrogen med en annan man, är det som att en annan alphahane träder in på våra revir, å pissar på d! Å återigen vill jag återspegla våran egen evolutionär framväxt från djuren; skulle t.ex. en underrankad schimpans få för sig att talla lite på gruppens snygga skulla han få sig en räjel omgång från alpha hanen.

men är otrohet bara en primitiv känsla? nej, ja vill även tro att under d åren vi hunnit utvecklas som människor har vi även utvecklat en massa annat, b.la mer avancerade känslor å b.la en djupare kärleksförmåga. så medan en alpha schimpans kanske blir irriterad för att hans schimpanskvinna legat med en underrankad schimpans, så blir han troligen inte lika sårad som vi människor blir vid otrohet. d e kanske här män å kvinnor skiljs åt lite. hos killar blir fientligeheten större, inte bara mot sin otrogenpartner, utan även mot mannen som skändade hennes kropp, medan kvinnor tar mer åt sig på djupet och blir sårade. (obs väldigt svart på vitt).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar