another day in paradise

påväg till mitt förfallna centrum så ser ja att polisen står å pratar me d lokala alkisarna som står vi tunnelbanerulltrapporna. dom försöker skjutsa iväg dem, men inte med våld, utan med argument (ehh? hehe...). dom försöker övertala alkisarna att folk uppfattar dem som otäcka å farliga. hade god lust att gå fram å säga "herr klang, snälla sluta klaga på vodka-roland här, ja har aldrig kännt något hot från honom, gå dock gärna ner i centrum å se va lite mångkultur kan bidra till, d känner ja mig däremot hotad av."

alkisar, till exempel: en utsatt grupp som befinner sig i en jobbig livssituation på grund av troliga tidigare jobbiga upplevelser i livet. allt ifrån att ha egna päron som söp i hemmet till att bara kan ha varit mobbade genom hela skolan lr bara aldrig haft nån nära sig. samhället har sviket dem en gång genom att låta dem fall in i detta beroende. det är samhälllets uppgift att barn inte växer upp i sådana miljöer att d kommer bli skadade för resten av livet, anser jag. så nu står d iaf, fryser halva året (med fryser menar ja inte va ni kall lyx-frysa om tårna, utan då menar ja frysa), förnedring varje dag av folk som kollar snett på dem, å lever med vetskapen att d e lite försent att få ett bra liv. men men, då kommer ju lagens krokiga arm å så börja smutskasta dem. först har samhället sviket dem i unga dar, å nu ska samhällets städare undröja bevisen av deras misslyckanden.

senare när ja kommit ner till centrum så blir ja bemött av vad olof palme kallade "frihet". 3 stycken snorungar med alla förutsättningar i världen, skola, mat, garanterade trygghet i ekonomin m.m. m.m., står å kollar snett på mig. eftersom ja inte har blytyngder i hakan så stirrar ja inte ner i golvet, utan kollar mig runt precis som vem som helst. när min blick möter en av dessa, som i folkmun kallas utsatta, så finner det att ja gör intrång på hans centrum å börjar väsa på nått språk som låter som om tuggimi har fastnat i gommen. å inte e d första gången. jag går med barnvagn i ett centrum mitt på dan å blir mer lr mindre hotad. e detta priset ja får betala för att nåra äckliga politiker i danderyd vill ha fri asyl? ska jag behöva flytta runt i landet mina förfäder en gång byggt upp, för schyman aldrig har varit å besökt fittja?

minns en svenskalektion i gymnasiet. min lärare sammanvävde rassister å nazister, vilket ja påpekade var olika saker. hon fnäste mig mest i ansiktet. faktum är att ingen mörkhyad person har blivit dömd för hets mot folkgrupp i sverige. å kom inte å säg till mig att du inte associerar "rasism" med "vita hatar svarta", även fast rasismen världen över är precis lika stor omvänt å även lika stor övriga länder å nationalitet emellan.

ja växte upp i en "vit" villaförort, å fick en relativt skev bild av invandring. när ja senare kom in i gymnasiet å flyttade till förorten fick ja en annan bild av dessa, å upptäckte, logiskt nog, att d va jävligt många schyssta sådana. men om priset ja får betala för att upptäcka att en del invandrare e schyssta genom att bo i förorten, så hade ja hellre levt kvar i min insnöade villaförort å sluppit bli hotad me pistol å kränkande blickar å läten. -om ni säger mig va ja gjort er för ont så kan vi ha en dialog.

Kommentarer

Crazycake sa…
Hmm. Intressant. Vetu, när jag var liten så tyckte jag det var helt ofantligt spännande att börja i en skola med invandrare och träffa människor som såg annorlunda ut och få lära mig om nya kulturer. En dag blev jag jagad av 5 små invandrar killar (en av dom påstod att jag kallade den svarta killen för neger, vilket jag självfallet inte gjort) de fick tag i mig, pressade mig mot marken och ägnade 5-10 minuter åt att spotta snorloskor på mig. Det tog ganska många år innan jag litade på invandrare igen. Det är lite trist, hur några kan förstöra för så många inte sant?

Kram/Debs
Silver sa…
tråkigt :(

ja, å om inte annat så tycker ja föräldrarna borde ge lite bättre uppfostran, kan inte bara ge ungdomarna skulden. men visst, e väl förvirrande me nytt land etc etc. personligen skulle ja göra allt för att anpassa mig så fort som möjligt, men alla e väl olika..
Crazycake sa…
Ja..

Jo det är sant. Man undrar ju hurdan uppfostran de får! Men sen, om man ska tänka i de banorna så är ju inte alla "Svenssons" speciellt trevliga heller. Men jag tycker ändå att man får fler arga blickar från invandrar gängen än från "Svensson" gängen. Är inget jag menar är sant, bara något jag själv upplever på det viset.

Men det är tur att det finns ganska många helschyssta invandrare också! Dom lyfter ju upp gruppen lite mer :)

Jag skulle också anpassa mig. Försöka ta till mig kulturerna i landet dit jag flyttat, lära mig prata språket så snabbt som möjligt osv. Man vill ju passa in.
Anonym sa…
Har verkligen det svenska samhället tvingat in alkoholisterna i alkoholismen? Är det inte så att de kanske visst, har förutsättningar i livet, de har familj och vänner och kanske har de tom haft välbetalda jobb, men de ville inte tillräckligt mycket och började dricka. De förnekade och lyssnade inte på sina nära och kära när de försökte hjälpa.
utan de förnekade bara och slutade sen upp vid parkbänkarna.

Ingen i hela sverigen behöver vara hemlös, man får direkt vård, alltså behandling mot droger, om man vill. Men denna behandling är för det mesta frivillig, om man inte vill vara kvar kan dom inte tvinga en, om personerna ifråga inte ifråntas sin myndighet. Eller om de blir tvångsintagna. Det är inte ofta det händer, tyvärr. Men jag tror att ingen kan bli nykter/drogfri, om de inte verkligen vill. ingen tvångsintagning, inga familjemedlemmars tårar. ingenting. om han eller hon inte själv vill. det är ett eget val de har gjort, och det är hemskt med droger och alkohol. men det är ett val man gör att fortsätta om och om igen, det är starkt, självklart jag vet. men så många som klarar att stå emot det. för att dom verkligen vill och har bestämt sig. då kan de flesta. tycker inte att det är samhällets fel.

det är däremot fel att samhället inte uppmärksammar de medberoende och de anhöriga till missbrukaren. det är rent åt sagt förjävligt. för att leva som barn till en missbrukare. det är något av det hemskaste som finns. och att leva som medberoende, familjemedlem eller vän till en missbrukare. det är också något av det värsta. man vill och vill och kämpar, men det spelar ingen roll hur mycket man försöker och övertygar, hur mkt tårar man än spiller, hur myhcket energi man lägger ner. det är bara han eller hon som kan bestämma sig för att sluta. för det handlar om ett val.
det finns inte särskilt mkt myndigheterna kan göra åt "dom stackarna".


och till de där ungdomarna i ditt centrum. du skrev, förlåt om det är felcitat, men jag har inte sidan uppe. att dom hade alla förutsättningar i livet? skola, mat och ekonomisk trygghet? jag tror det var så du skrev. får jag bara ödmjukt fråga vad du vet om deras tre livssituation? vet du något alls om deras bakgrund? vet du något om deras ekonomi? vad deras familjer har varit med om? just de tre barnen kanske har bevittnat massa krig, de kanske har sett sina systrar och bröder skjutas, deras mammor hängas. rakt framför ögonen på dem. och tvingats fly till sverige. deras bakgrund har kanske gjort dem svårt psykiskt skadade. du vet väl inte hur dåligt de mår? självklart ska man inte få bete sig hur som helst pga att man har haft en jobbig uppväxt. för det har vi alla mer eller mindre haft. enligt oss själva i varjefall.

men. jag vet inte hur gamla dessa barn var som hotade dig genom att säga något på deras språk. men varför döma några barn/ungdomar, som du inte vet något om? dom kanske har alla förutsättningar här i livet i sverige? eller så har dom inte det.... precis som med missbrukare, skulle dom få hjälp om dom bara ville. men dom kanske inte ens får för deras föräldrar. för dom kanske inte ens har fått asyl. vad vet du och jag? onödigt att vara bitter på dem.

detta är inget kritik inlägg, ta ej illa upp, ville bara skriva av mig lite av mina tankar. nu blev det överdrivet långt, men jag ville gärna diskutera, inte klanka!
Silver sa…
ja, för d första: alkisarna vi ser ute i parken är troligen den grövsta sorterns alkisar. enligt statestik är ju dessa bara toppen av isberget, de flesta alkisarna är alltså vem som helst hemma i hemmet. dessa personer, som har tid att lyxdricka sig bort från verkligheten (ursäkta uttrycket, men ja jämför dem vanliga a-lagarna) har säkert haft förutsättningarna i livet. ja tvivlar dock på att dessa a-lagar haft d så bra i livet att d slutar upp ordagrant i en rännsten.
ska vi ytterligare titta på statestik bekräftande landets välfärd förhållande till antal alkisar så ser vi dirket att länder som har sämre system och välfärd har mer alkohol och narkotika missbrukare. d.v.s. att ett dåligt system/samhälle bidrar till att fler dricker, summera summaro: ett bra samhälle tar hand om dem som har d dåligt. således kan jag alltså skylla på samhället, även fast d e BRA, så e d inte tillräckligt bra. att säga saker som "d får välja själva" är, ursäkta mig nu, väldigt naivt. går inte argumentera emot d, vet precis va du menar då ja själv användt d argumentet, men i praktiken när man står å pratar me en a-lagar, nykter sådan, så förstår man att argumentet "d väljer själva" inte håller. dessa människor lever inte ens i våran värld, d lever i en egen missär i ovetskap om lycka. när du e deprimerad å nere så ser du väl knappast fram emot lyckan, utan snarare gräver du väl ner dig mer i olyckan för att sen kanske gå å lägga dig å vakna glad. tänk dig då att inte vakna glad nästa dag, utan bara vakna å komma tillbaka till samma spiral. att säga "dom väljer själva" till några personer som inte ens kan kontrollera måndagen utan 3 liter alohol är inte korrekt. "välja själva" gör inte ens en 15 årig pojke som ska välja skor när han ska till skolan i rädsla om verka utanför om har tar fula skor. d.v.s. "att välja själv" är något överskattat hos människan, det är bara ett fåtal som faktiskt kan styra hela sina liv.

sen angående mina vänner i centrum. med förutsättningar syftar ja inte på va d har me sig i bagaget, utan ja menar va d har fått när d föddes i ett land som sverige. skulle d vara så att d har med sig tråkigheter från tidigare så har d återigen förutsättningarna för gratis rehabilitering.
sen för övrigt så efter att ha umgåtts me invandrare en längre tid så känner jag att jag vågar göra en bedömning på en 1a generationare, d.v.s. någon som invandrat i sverige å en 2a generationare lr 3e, d.v.s. dem som fötts i sverige. å ja, d e mycket stor skillnad på dem. för d första har ja mer empati för 1a generationare, då dessa troligen kan ha råkat ut för tråkigheter som du säger. men desssa 1a generationare är sällan man ser springa omkring som schimpanser nere i centrum. å om d gör d e d för att snabbt gå till försäkringskassan fram å tillbaka. nej d trevliga grabbarna som hänger i centrum är oftast 2a å 3je generationare. dessa har växt upp i sverige å känner att d, logiskt nog, får ta del av d, men även ändra d lite efter deras eget tycke, något som stör mig.

"hotade dig genom att säga något på deras språk.". d e svårt att beskriva en känsla för någon som uppenbarligen inte varit utsatt för den. att gå ner till ditt eget centrum där du känner dig allmänt utstött med ord och blickar pga du är svensk, ironisk nog.


Vh Silver
Anonym sa…
Jo självklart är de den värsta sorten v den här kategorin, men även de här människorna har varit barn, ungdomar och vuxna människor och börjat någonstans, förmodligen med hyffsade förutsättningar, som vänner och skola osv. och även om de har haft en miserabel uppväxt, så finns det garanterat många många människor som har haft värre, eller lika illa. men inte alls hamnat i deras situation på något sätt och vis. för de har kämpat, de har bestämt sig för att göra något åt deras liv.

eller accepterat hjälpen de har blivit erbjudna. och sen bestämt sig att inte dricka något mer. och bättrat sig och blivit nyktra.

vet du även att nästan 90% av dessa alagare man ser på bänkarna i sitt centrum, de har ett hem, en lägenhet, som antingen soc eller familjemedlemmar har ordnat? de har familj och vänner. men dricker ute med sina kompisar, för de får inte dricka hemma. det är i varjefall vad statistiken säger, att de inte är hemlösa, utan de är där för att de antingen inte får dricka hemma, eller för att det har blivit en slags mötesplats.

jag tror knappast att bara de som sitter hemma och dricker har haft förutsättningar i livet, det verkar som att de andra alagarna har haft precis samma förutsättningar i livet dom. bara det att de inte kan sitta hemma och dricka. för att någon sagt ifrån..

de som har sämre välfärd har självklart mer hemlösa, mer arbetslösa mer missbrukare. för att det inte finns lgh, jobb, eller något socialt stöd. vi har egentligen "ett vattentätt" system för missbrukare. om de bara vill ha hjälp, får de all hjälp i världen, de får behandling, en lägenhet, jobberbjudande, psykologhjälp, socialbidrag, hjälp med allt för att klara sig leva och bli nyktra. men varför gör det inte det då? det är knappast för att någon aldrig har erbjudit dem.
jo för att de inte vill, de vill inte just nu, eller kanske aldrig, de väljer att ta alkoholen framför nykterheten. för att de inte har kommit till insikt än, de har inte bestämt sig.

och som sagt, tvångsvård är väldigt ovanligt i sverige, så det är inte ofta det händer.

jag tycker själv att man kunde ändra mycket på vårt system, mer tvångsintagning etc, vårt system har många brister. men ska man vara krass, så alla som vill, kan få hjälp. särskilt med sådant här, där är faktisktt socialen etc ganska bra. och har ett bra utbud.


jag tror verkligen att de väljer själva, i varjefall när det handlar om alkohol. för alkohol är inte i närheten av en sås stark drog som tex methamfetamin, där kanske man inte kan välja själv. men efter att jag tidigare trott at alkoholism är en sjukdom hit och dit. och sen har jag läst säkert ett 50 tal böcker, skrivna av nyktra både missbrukare och alkoholisten. sett massor av dokumentärer, och läst en hel del situation sthlm. för att jag är extremt intresserad av alkoholism.

allt jag har läst har nästan varit från missbrukarens mun. och de har alla, som har slutat då, sagt att det här är ingen jävla sjukdom. om jag har fattat att nu måste jag sluta innan jag tex förlorar min familj, eller nu vill jag inte leva såhär länge, nu är det nog. då slutar jag. och det är ett jävla helvete att sluta, men det handlade bara om min egen vilja.

det är så alla berättar. att det andlar om att dom vill, sen har dom självklart fått bra hjälp, den som har erbjudits dom. och dom har klarat det. så jag tror definitivt att det handlar om egen vilja. även om du tror att vi inte styr mycket i livet.

jag tror att vi själva väljer mer än vi tror. jag tror inte särskilt mycket på ödet och sådant, och varför vi säger att vi inte väljer själva etc, är för att vi vill skylla ifrån oss på någon eller något. vi kan kontrollera oss själva i mycket stor utsträckning om vi bara vill.

Hur vet du att dom verkligen föddes i sverige? för att du umgåtts med invandrare förut? och automatiskt ser du skillnad på om dom är födda här eller kom hit för fem år sen? vet inte riktigt om jag tycker det argumentet håller.'

självklart har de rätt att få gratis rehabilitering, om de får för deras föräldrar, och om soc har tid.

jodå jag vet precis vad du menar med att de pratar på sitt egna språk, och man känner att de pratar om en eller ngt. men jag har själv umgåtts med invandrare mycket. och dom respekterar faktiskt oftare än vad man tror, att man inte ska snacka skit om ngn som inte förstår språket, för att dom har varit i samma situation.

sen så nämnde du ju inte hur gamla de här ungdomarna var. om dom var under 16-17 tycker jag att det är deras föräldrar som är dumma i huvudet som inte har uppfostrat dem bättre.

Mvh Jag
Silver sa…
" men varför gör det inte det då? det är knappast för att någon aldrig har erbjudit dem.
jo för att de inte vill, "
tycker den mening är rätt uppenbar egentligen. vilken alkoholist vill fortsätta leva som dom gör? vilken människa vill leva i depristion å missbruk? ja tycker du har svaret framför dig. "men varför gör det inte det då?" ja a du, om d va så enkelt hade dom slutat. visst, viljan räcker, å e d enda som behövs, men ibland finns den inte där. det är svårt att leta efter ljuset, en utväg, när man fumlar i absolut mörker. sverige är så bra som det är tack vare att folk sagt "okej, du klarar dig inte, då hjälper vi dig". hade man haft filosofin som i t.e.x usa "okej, du klarar dig inte, skyll dig själv, du gör ett eget val" så har man snabbt ett förfallet å segregerat land. i första hand måste man hjälpa folk innan d faller in i fel bana, men lyckas man inte/hinner inte med det så får man iaf se till att göra d bästa möjliga för dem sen! kan va alltifrån kläder mat, social närhet m.m., men att polisen springer runt å jagar dem, å väktare står å sparkar på dem är bara så fel så fel. om ett barn bränner sig på spisen, vad säger du då? skyll dig själv? nej, för ett barn vet inte bättre. dessa människor har supit sig så långt bort från verkligeheten att d troligen inte vågar komma tebaka, d vet inte bättre, således funkar inte d att säga "skyll er själva, ni kan om ni vill" till dem. enda vägen till att kunna förstå sig på missbrukare är genom empati, finns inga logiska argument som kan övertyga en person som inte tycker synd om dem.

va ja menade me a-lagare å vanliga hemma-drickare är att folk oftast tror att det bara är "botten" av samhället som har alkohol å drog problem, men d finns lika mycket hos t.ex. den högre "eliten".



nej jag sa inte att ja visst till 100% om d va 1a lr 2a generations invandrare, dock säger ja att enligt va ja har sätt å upplevt så skulle ja bedömma dem som 2a generationens.
sen så hänger du nog upp dig lite mycke på mitt exempel, angående att d snackar sitt eget språk bakom ryggen. d relevanta va inte om d den hänger gången sa något illa om mig lr inte, d relevanta är att man som svensk kan bemötas negativt i sverige pga man just är svensk.

dock kan ja hålla me dig om att föräldrarna e nästan värre. vid den åldern borde man ju veta hur man ska uppfostra sina barn. men återigen så tar man körkort för att få köra, in för att få ha barn, tyvärr i vissa fall..
Anonym sa…
Självklart tror jag inte heller att någon vill leva i misär,innerst inne men jag tror ändå att de väljer att stanna kvar där de är, även om de är erbjudna hjälp, kanske handlar det om trygghet, kanske om svaghet, vad vet jag men det är deras eget val enligt mig.
självklart ska inte polisen eller väktarna jaga och slå dem. det är jättehemskt.

jag saknar inte empati för dessa människor alls, jag tycker att det är hemskt och ledsamt att de lever som de gör. och framför allt tycker jag synd om människorna de sårar genom att göra såhär.
men jag tycker att människor blir för snälla, dumma och naiva ibland, det är aldrig missbrukarens fel, för han väljer inte, han är sjuk, det är en sjukdom. känns som man skyller ifrpn sig på allt som går att skylla ifrån sig på, för att ta ifrn allt ansvar från missbrukaren. och om man inte lägger ngt ansvar på missbrukaren. då kommer han eller hon inte heller känna ngt nsvar för sig själv, och inte förstå att det är bara dom som kan ändra sig. om dom vill.

jo det vet jag mycket väl, tror det går 100 hemmaalkoholister på en som vi ser ute på gatan. många måpnga svenskar sitter hemma och smygdricker varje dag. eller tar ett par öl/ ett par glas vin för att varva ner efter jobbet. eller super sig dyngraka på helgerna. och det är förjävligt.


klart att man som svensk injte ska bemötas dåligt i sitt eget land. det håller jag med om.
Silver sa…
även fast vi verkar vara lite oense om hurvida vem man kan beskylla att d sitter på gatan, så verkar vi iaf dela åsikten om att man inte ska låta dem sitta där! dock förstår ja mycke väl va du menar med "måste vilja själva", då utan vilja så kommer man inte långt om man vill bryta mönstret. tvångsrehab är ju som att hälla vatten på gåsen. ryck tag i ungdomarna innan d hamnar i sådan situationer säger ja, d e svårt att lära gammla hundar sitta.

"feel free" att kommentera nått andra inlägg! :)

Vh Silver
Anonym sa…
Ja absolut, jag tycker inte att vi ska låta dom sitta där. det är hemskt! tack för intressant diskussion... ska in och spana på dina andra inlägg....jag har bara problem med att jag skriver alldeles för långt haha..

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar