Normalitetsvärde

Vad är normalt? Det som är normalt för dig är troligen helt wacko för nån annan.

först kan vi dela in blocken Naturliganormalitetsvärden och Sociala(kulturella/religösa)normalitetsvärden.
Naturens lag står först (såvida man inte är troende). Att det är naturligt att vi utökar oss, äter, sover o.s.v.
De socialanormalitetsvärderna är dock varierande världen över. Exempel? I USA är vapen normalt, i Indien är unga föräldrar normlat, i norge är dumhet normalt osv.

Vad är min tes? Att sitta å förklara det uppenbara? Nej, min tes är att säga ordet "normalt" är inte "normalt", eftersom normalt varierar så. Normalt är en uppfattning vi får efter hur vi växer upp, men finns det då något normalitetsvärde som skulle kunna införas i hela universum, eller bara över hela jorden? Skulle alla kunna enas om att det är normalt att inte döda? Skulle hela jorden kunna enas om att det är normalt att att inte springa runt med en yxa i handen på stan? Skulle hela universum kunna teckna ett avtal där det står "normalt är att äta mat, sova, utöka sig"? Lek med tanken själv, på en annan planet, en annan tid, så är kanske normalt att vara helt irrationell.

Varför har vi då normalitetsvärden? Troligen för att hålla oss i schack, det är väl normalitetsvärderna som faktiskt gör oss till människor. Utan normalitetsvärden vore vi väl inte annat än primitiva djur med enkla drifter? Men eftersom normalitetsvärderna varierar , att det som är så uppenbart och det enda absoluta, kanske är helt tvärtom för en annan, så blir väl kontentan av det att normalitetsvärderna bara är påhitt?
Förklaring: Du: fel att döda. Nån annan: tycker det är rätt att döda. Om vi alla inte kan enas om vad som är normalt, så finns det inget normalt, eller hur? Å om vi inte har något som är normalt, d.v.s. ett normalitetsvärde, så är vi väl primitiva, eller hur va d?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar