Islam

This one goes out for my muslim friend:


Islam är nog den mest utsatt religonen idag, iaf folket som tror på islam. Muslimer idag är mer kopplat till andra saker en till själva religonen. D flesta accosierar d me slöja, talibaner, terrorism, stenkastare etc. Väldigt negativ bild så att säga. Jag vill påstå att det är 4 faktorer som spelar in till denna negativa bild:
1. Personer som uttalar hämnd i islams namn, oftast terrorister. 2. personer som är muslimer och bråkar mycket (bråk i form av slagsmål på stan)(denna punkt skulle kunna sammankopplas med punkt ett, men skillnaden är att d inte säger rakt ut "i islams namn"). 3. media. 4. folket, pöblen, vi.

1. Antar att ni sätt gubbarna i skägg som står å videobloggar i nån bunker i afganistan "alla som inte är muslimer ska dö, även fast vi alla tror på samma Gud, så tror ni på fel sätt, å ja vet att Gud inte tillåter d för ja har daglig kontakt me honom via msn" nått sånt.. "ok". Harram!
2. Den attityd vi svenskar oftast finner bråkig och jobbig bland invandrare brukar oftast vara den stereotypa invandraren med kepsen på sne å skriker för full hals, och oftast troende muslim.
3. Media är kanske den mesta relevanta faktorn. Utan media hade inget av detta kommit ut, å andra sidan, då hade vi kanske inte ens vetat om islam. Ni förstår bilden. Den största media påverkning kommer ju självklart från USA, å dessvärre råkar d va antimuslimer efter allt som hänt. Å d e ju knappast till muslimernas fördel...
4. Okej, låt oss säga att media är den näst viktiga faktorn, för det är faktiskt ni som dömer som är den enda faktorn egentligen. Ni väljer själva att tro på det ni ser och läser. Ni väljer själv om ni tänker svälja allt blint eller om ni kollar upp fakta själv. Ni väljer själva att dra alla över en kam och sammankoppla en religon med en kultur och ett folkslag. Jag klandrar ingen, e mänskligt att genarlisera(snälla grina inte å säg inte att d inte stämmer, var enda jävla genaraliserar, medvetet eller omdevetet, sug min om säger annat), och vem orkar kolla upp alla fakta på allt man läser å hör.

Hur kommer det då sig att islam som religion har blivit utpekat för att vara utövad av stökiga människor? Är det kulturen som påverkar religionens utövning, eller är det religionen som påverkat kulturen? ja tror att det är kultur i sig som är lite hetsisk, inte relgionen, då islam i sig inte är mer våldsam än någon annan religion. Det råkade helt enkelt bli så att islam blev religionen i arabvärlden.

Jag har inge som helst problem med islam som religion, tvärtom. Dock är jag människa och generaliserar lätt när jag får se så mycket negativt i islams namn. Om en stökig människa kan påverka 20 personer att tycka illa om en grupp, medans bara en god människa kan påverkar 1 människa i taget. hmm.. kan göra en liknelse. I plugget, vilket rykte gick snabbast? Att nån kille är bög/idiot/psykopat, eller att en kille är Skit schysst? Å vilket tror folk lättast på? att nån är idiot eller schysst? Ingen vill höra att nån e schysst, ingen saftig nyhet, folk vill ha nått att snacka skit om.

Hur ska man vända trenden? Vi kan väl utesluta att alla som tycker illa om islam kommer sätta sig ner å läsa på religionen, så då återstår d ju bara att försöka övertyga dem att islam är bra, på samma sätt d blev övertygade om att islam är "ont". Skulle jag som svensk åka till nån turistförort i nått varmt jävla land, där svenskar har dåligt rykte, då skulle jag inte gå å spä på d ryktet genom att supa ner mig å skrika "sverige reagerar", snarare hade ja väl, om ja nu måste supa ner mig, hållt mig me mina polare, å skrikit så lite om sverige som möjligt. Den attityden ja möts av idag när ja diskuterar med muslimer är att de är sura på svennar för d hatar muslimer. Men visst, d gör ju inte saken bättre. Inte heller blir d bättre när d ena sekunden säger att d e muslimer å sen joddlar å skriker, även fast d inte skadar någon så måste d förstå att svensken blir rädd mer lr mindre, vår kultur är lugn och sansad. Ska man spela allanballan bör man inte heller uttala sina åsikter/religion/härkomst, då folk lätt kommer sammankoppla d me ditt dåliga betende.

Denna kulturkrock märktes också när d här skämtteckningarna kom ut på mohammed. Oss svenskar, "halv kristna" får dagligen stå ut me parodier om jesus, smeknamn så som "svenne" etc, dock tar vi d gärna me ett skratt lr bryr oss inte så mycke. När vi där emot fick se att islamister tog så väldigt illa upp, för något som för oss bara uppfattades som en skämt teckning av oss svenskar, växte klyftan. Det var inte bara i media jag fick bilden av att muslimer världen tog illa upp, utan även i mitt arabfylldaklassrum va hatet stort. När man senare ville försöka diskutera om det, och sa "att man måste kunna tåla ett skämt" var man ute å fiskade. Troligen för att de som utöver islam är mest envolverade och troende på sin religon. Menar, det vart upplopp lite över allt, ambasader stormades, dödshot uttaldes å flaggor brändes. Detta, minst sagt, chockar svensken, som lugnt å fint tar in sin flagg vid mörkretsinbrott för att inte bryta mot lagen. D jag vill få sagt till er muslimer som känner att vi fått fel bild av er: spä inte på d, pennan är mäktigare än svärdet. Har ni en kusin som hänger på stan med kniv å snackar arabiska å skriker Allah då å då, slappa till honom då å säg att d ger er andra ett uselt rykte bara.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Religion för mig

Orimligt att meritokratin ska leda till högre lön

Koranbränningar belyser svårigheten med att stifta lagar